Keuken van 3 meter: wat mag níet ontbreken?

Keuken van 3 meter: wat mag níet ontbreken?

Je bent van plan om een keuken van drie (of vier) meter te kopen. Wat zijn onmisbare apparaten en features van een kleine keuken?

Een keukenkastje heeft een gemiddelde breedte van 60 centimeter. Toch zijn er ook smalle kastjes van 30/35 centimeter breed. Bij een keuken van drie meter passen dus circa vijf kastjes naast elkaar.

Advies #1: kleine koelkast

Je kunt een stuk werkblad opofferen voor een hogere koelkast, maar ga je deze koelkast in de praktijk ook daadwerkelijk veel gebruiken? De kleine koelkast is echt een trend aan het worden, omdat deze mooi onder het werkblad in een kastje past en omdat mensen steeds vaker vers eten. Kies daarnaast voor een grote vrieskist, die je op een andere plek zet (bijv. in de schuur). 

Advies #2: De ideale indeling

Je hebt minimaal 60 centimeter werkblad nodig om bijv. brood te smeren of kip te snijden. Nog idealer is 90 centimeter breedte. Stel, je hebt 300 centimeter werkblad, dan is dit perfect: 30 centimeter werkblad, 60 centimeter kookplaat, 90 centimeter werkblad, 60 centimeter spoelbak, 60 centimeter werkblad. Of: 30 centimeter werkblad, 90 centimeter kookplaat/fornuis, 60 centimeter werkblad, 60 centimeter spoelbak, 60 centimeter werkblad. Onder de twee 60 cm-werkbladen is bijv. ruimte voor een vaatwasser en de kleine koelkast. Onder de spoelbak, 30 cm werkblad en kookplaat kunnen kasten gemaakt worden.

Je vraagt je misschien af: waarom deze indeling? Ten eerste is het fijn om links van de kookplaat 30 centimeter te hebben voor bijv. je Nespresso-apparaat, waterkoker of olijfolie. Links en rechts van de spoelbak is een ruimte van 60 centimeter erg prettig, omdat je dan links en rechts werkruimte hebt, bijv. om afwas neer te leggen.

Advies #3: Schrap bovenkasten

Een kleine keuken volproppen met bovenkasten is qua ruimte handig, maar het maakt de ruimte erg klein. Probeer dus alleen met onderkasten te werken. Kom je echt ruimte te kort? Wellicht kun je een losse kast aanschaffen voor in de keuken.

Meer weten?

Maak een afspraak met één van onze keukenadviseurs, die jou helpt om een keuken uit te zoeken. Wij sturen ook graag onze brochure op, die boordevol keukeninspiratie staat.