Historie familiebedrijf Tieleman Keukens

Historie familiebedrijf Tieleman Keukens

Foto boven: Dhr. P.L.A. Tieleman (vader van Jan Tieleman) voor de toenmalige showroom te Melissant in de jaren '60.

De oprichting van dorpstimmerman tot keukencentrum. “We nemen voor elke klant, alle tijd.” De geschiedenis van Tieleman Keukens gaat terug naar 1962 toen het aannemingsbedrijf door o.a. de heer P.L.A. Tieleman met de naam ‘De Blok en Tieleman’ werd opgericht. Dit was het begin van een inmiddels rijke geschiedenis van Tieleman Keukens.

Geschiedenis Tieleman Keukens 1960

Melissant, 1973

Melissant op het vroegere eiland Flakkee is maar een klein dorp. In enkele tientallen jaren is hier een keukencentrum opgebouwd, dat tot de tien grootste in Nederland behoort. Vader en drie zoons Tieleman passen wonderwel in een artikel dat aantoont dat een sterk bedrijf opbouwen in Nederland ook in de afgelopen tijd, ondanks zware economische depressie, mogelijk bleek.

Tieleman Keukens Melissant

Tieleman senior is uit de bouwwereld afkomstig. Zijn vader was destijds de dorpstimmerman van Melissant. Vanuit zo’n timmermansachtergrond uitgroeien naar een compleet bouwbedrijf lijkt niet zo’n uitzonderlijk gebeuren. Toch dient de inventiviteit die daarvoor nodig is, niet te worden onderschat.

Tieleman ging met een compagnon in zee en maakte er een succes van. De groei kwam vooral zo’n dertig jaar geleden na de watersnoodramp van ’53. Er is toen veel verwoest in het zuidwestelijk deel van Nederland en voor bouwbedrijven was er volop werk. Tieleman: “We hadden dus helemaal niet te klagen, het ging goed. Nu moet ik eerst vertellen dat wij al een aantal jaren, als nevenactiviteit, keukens leverden. Och, dat ligt zo’n beetje in het verlengde van de bouwactiviteiten. De mensen laten een huis bouwen en dan komt al gauw ook de vraag naar voren hoe de keuken moet worden ingericht. Of ze kopen een nieuwe keuken en vragen of een bouwbedrijf de werkzaamheden daar omheen wil verrichten. Welnu, als je daar wat in ziet, heb je best een goede kans om die keuken zelf te leveren."

"In 1971 moest ik echter een beslissing nemen, die alles te maken heeft met het bedrijf dat u nu ziet. Mijn compagnon besloot met werken op te houden en wilde uittreden. Daarnaast heb ik drie zoons, die mij destijds lieten weten graag in de keukens verder te gaan, maar persé niet met het bouwbedrijf. Met oog op de toekomst heb ik toen besloten de keus voor de keukens te maken. Het is een groot succes geworden, want wij behoren nu tot de grootste keukencentra van Nederland."

Tieleman Keukens geschiedenis 1970Hoe doet u dat?

"Zoiets gaat natuurlijk niet vanzelf. De vraag ligt zo al voor de hand hoe je mensen uit verre omtrek er toe kunt krijgen om een keuken in Melissant uit te komen zoeken. Tieleman lacht fijntjes. “Kijk, de praktijk bewijst dat de meeste mensen een keuken erg belangrijk vinden. Ze zijn best bereid daarvoor een flinke afstand te overbruggen. Je moet dan natuurlijk wel keus kunnen bieden. Die vinden ze hier volop, want in onze showroom tonen we ruim 70 keukens, van een eenvoudig keukenblok tot de meest luxueuze, met alle inbouwapparatuur. Om de bezoekers zo ver mogelijk tegemoet te komen, zorgen we ervoor dat de gehele familie mee kan komen. Er is een ruimte voor de kleinste kinderen, maar ook voor de wat oudere, die zich met tafeltennis en dergelijke bezig kunnen houden.” 

Alle tijd

“Maar we zijn er natuurlijk niet met de mensen alleen, maar we laten zien wat we verkopen. Men moet tot de beste conclusie komen dat men het beste met Tieleman in zee kan gaan als het om een nieuwe keuken gaat. Daar hebben we een filosofie voor ontworpen. We nemen bijvoorbeeld voor iedere klant, of hij nu veel of weinig te besteden heeft, alle tijd. Men krijgt zoveel informatie, dat men een gedegen keuze kan maken. De volgende stap is de offerte. Die moet heel duidelijk zijn. Bij ons weten de mensen precies waar ze aan toe zijn. Als men in een advertentie of folder een fraaie keuken ziet tegen een lage prijs wordt nogal eens vergeten, dat een keuken plaatsen precisiewerk is. Dat er vaak bijkomende kosten zijn, waar men van tevoren rekening mee moet houden. Zulke tegenvallers komen bij ons niet voor. Dan hebben we nog een sterke troef. Als iemand een nieuwe keuken wil, dan vindt hij vaak dat er dan toch ook een andere keukendeur moet komen, dat het plafond en de vloer niet meer zo passen. Ook al die bijkomende werkzaamheden voeren wij graag uit. Zelfs als de riolering aan vernieuwing toe is, hebben wij daar specialisten voor. Gevolg: tevreden klanten die hun positieve ervaringen doorvertellen aan familie en kennissen.”

Tieleman Keukens naar SpijkenisseCrisis-bestendig

De Tieleman-aanpak bleek crisis-bestendig. Ondanks de recessie is men blijven doorgroeien. Dat had natuurlijk ook te maken met de ontsluiting van Goeree. Daarmee kon de klantenkring behoorlijk vergroot worden. Het gaf ook moed om in Spijkenisse, in het winkelcentrum Groenewoud, een tweede keukencentrum te vestigen. Daarmee hebben de Rotterdammers één van de meest gespecialiseerde keukenbedrijven in ons land onder handbereik. De weldoordachte aanpak van Tieleman en zijn drie zoons, geholpen door een twintigtal zeer gemotiveerde medewerkers is bestand gebleken tegen de uiterst felle concurrentie op de bouwmarkt en in de keukenbranche. “We hebben nooit spijt gehad van onze keuze voor keukens en hebben volop vertrouwen in toekomstige uitbreidingsmogelijkheden”, zegt Tieleman. “Het is erg fijn dat ik drie zoons als opvolgers heb, dat geeft mij de mogelijkheid het geleidelijk wat kalmer aan te doen. Ik heb altijd veel belangstelling gehad voor de theologie en ben heel dankbaar dat ik nu, na het drukke zakenleven, meer tijd krijg om me daarin wat meer te verdiepen.”

Geschiedenis Tieleman Keukens 198025 jaar Tieleman KeukensGeschiedenis Tieleman Keukens 1990Geschiedenis Tieleman Keukens 2000Familie Tieleman- Karin, Jan, Peter en Martin Tieleman (2016)

Maak een afspraak in onze unieke keukenshowroom

Vakprijzen Tieleman Keukens

Opiness Best Beoordeeld