Tieleman

Kookeiland: doen of niet doen? Doe de test!

  

Een kookeiland is de droom van veel keukenkopers. Zelfs kopers die een kleine keuken hebben. En terecht! Een kookeiland is niet alleen een plek om paprika's te snijden of om de natte vaat neer te leggen. Een kookeiland functioneert goed als tijdelijke werkplek, kookgedeelte of als (eet)tafel. Daarnaast ziet een kookeiland er exclusief uit. Het geeft je interieur een gouden randje. Modern of nostalgisch? Een kookeiland past in elk interieur.

Gratis keukenmagazine aanvragen

(ADEM)ruimte rondom een kookeiland

Wat niet past, past niet. Zo simpel is het. Daarom raden wij u aan om allereerst de vrije ruimte in uw keuken op te meten. Met die maten kunt u vervolgens een verkoopadviseur van Tieleman Keukens contacteren. Hij of zij kan u helpen met het bepalen of een keukeneiland in uw keuken past. Onze aanrader is doorgaans om geen kookeiland te nemen als uw keuken kleiner is dan 20m2.

Wilt u niet meteen contact opnemen met een adviseur, maar het eerst zelf uitvogelen? Dan kunt u er vanuit gaan dat een gemiddeld kookeiland de volgende afmetingen heeft:

  • 2,50 tot 2,70 meter breedte
  • 1,10 meter diepte

Houd er rekening mee dat u ruim (!) voldoende loopruimte nodig heeft om comfortabel te kunnen bewegen. Wanneer u met een kookeiland de bewegingsvrijheid belemmerd, zal uw kookeiland u namelijk geen plezier bezorgen maar ergernis. De aanrader is: minimaal 1 meter rondom. Zo kun je makkelijk om het kookeiland heen lopen. Daarnaast zorgt de extra ademruimte ervoor dat je de keukenapparatuur gemakkelijk kunt bedienen en de keukenkastjes zonder problemen kunt openen. Een kookeiland komt vooral goed tot z'n recht in een open keuken.

Letterlijk 'kookeiland'

Een kookeiland kan ook prima gebruikt worden om - letterlijk - te koken. Maar waar komt de afzuigkap dan? De afzuigkap kan gewoon vrij hangen, zoals op de bovenste foto. Een andere mogelijkheid is om de afzuiging te verwerken in het werkblad van het kookeiland. Deze trend kom je steeds vaker tegen in keukens, maar is bij ons al een begrip. Onderstaand zie je een foto van hoe afzuiging in het werkblad werkt. Futuristisch, nietwaar?

Massief of multifunctioneel?

Er zijn veel soorten kookeilanden. Zo kun je kiezen voor een kookeiland met een aantal ingebouwde apparaten. Of heb je liever een massief kookeiland zonder poespas? Ook dat behoort tot de mogelijkheden. Vul onze checklist in om op papier te krijgen wat je zoekt. Kom naar Tieleman Keukens en onze adviseurs laten je enkele verschillende kookeilanden zien. Zo weet je precies waar je aan toe bent.
Natuurlijk heeft een kookeiland ook een keerzijde. Zo zult u ruimte en bewegingsvrijheid moeten opgeven. En uw keuken kan er mogelijk rommelig en krap uit komen te zien. Of dat ook daadwerkelijk zo zal zijn, hangt overigens niet alleen af van het kookeiland, maar ook van de manier waarop u uw keuken vormgeeft. Hoe rustiger u de keuken inricht, hoe ruimtelijker deze oogt.

Kookeiland Tieleman-tips

Kies geen kookeiland als je een kleine keuken hebt. Dit komt het gevoel van ruimte niet ten goede. Daarnaast is het niet praktisch, omdat de loopruimte beperkt is.

Een kookeiland is uitermate geschikt als je vaak met meerdere mensen in de keuken staat. Er zijn immers vier zijden waaraan gewerkt kan worden!

Laat het blad van een kookeiland doorlopen naar de zijkanten. Dit is goed te zien op de foto hieronder. Dit heeft een massieve, stoere uitstraling.

Doe de test

Weet je niet of een kookeiland iets voor je is? Doe de test hieronder en je weet het direct!

Kookeiland inspiratie

Voorbeelden zien van kookeilanden? Vraag het brochurepakket aan van Tieleman Keukens met veel verschillende kookeilanden. Dit brochurepakket is kosteloos én je ontvangt een leuke verrassing.

Hierboven een mooi voorbeeld van een kookeiland met een brede - mooi weggewerkte - afzuiginstallatie.

Een kookeiland kan ook L-vormig zijn of een houten steunbalk absorberen.

Een goede tip voor kookeilandliefhebbers: plaats een wijnklimaatkast in de zijkant. Dit is een eyecatcher voor gasten die de keuken bekijken.

Afspraak maken om te praten over een kookeiland

Tieleman Keukens is gevestigd op Goeree-Overflakkee: hét kookeiland van Nederland. Maak vandaag nog een vrijblijvende afspraak met één van onze adviseurs. Maak je liever telefonisch een afspraak, dan zijn wij te bereiken op 0187 - 602 555.

Afspraak maken