Kookeiland: doen of niet doen? Doe de test!

Kookeiland: doen of niet doen? Doe de test!

Een kookeiland is de droom van veel keukenkopers. Zelfs kopers die een kleine keuken hebben. En terecht! Een kookeiland is niet alleen een plek om groenten te snijden of om de natte vaat neer te leggen. Een kookeiland functioneert pefect als tijdelijke werkplek, kookgedeelte of als (eet)tafel. Daarnaast ziet een kookeiland er exclusief uit. Het geeft uw interieur een gouden randje. Modern of nostalgisch? Een kookeiland past in elk interieur.

Keukenmagazine aanvragen

 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek

 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek
Kookeiland afmetingen

De vraag of een kookeiland in uw keuken past is afhankelijk van de ruimte in uw woning. Houd er rekening mee dat u ruim voldoende loopruimte nodig heeft om comfortabel te kunnen bewegen. Wanneer u met een kookeiland de bewegingsvrijheid belemmerd, zal uw kookeiland u namelijk geen plezier bezorgen maar ergernis. De aanrader is: minimaal 1 meter rondom. Zo kunt u makkelijk om het kookeiland heen lopen. Daarnaast zorgt de extra loopruimte ervoor dat u de keukenapparatuur gemakkelijk kunt bedienen en de keukenkastjes zonder problemen kunt openen.

Een kookeiland is uiteraard verkrijgbaar in verschillende afmetingen, afhankelijk van uw wensen en de beschikbare ruimte. De minimale afmetingen van een gemiddeld kookeiland zijn

 • 2,50 tot 2,70 meter breedte
 • 1,10 meter diepte

We raden u aan om allereerst de vrije ruimte in uw keuken op te meten. Met die maten kan onze verkoopadviseur u helpen met het bepalen of een kookeiland geschikt is voor uw keuken. Onze aanrader is doorgaans om geen kookeiland te nemen als uw keuken kleiner is dan 20m2.

Afspraak maken


Kookeiland met afzuigkap

In een kookeiland kan uiteraard ook de kooklplaat verwerkt worden. Maar waar komt de afzuigkap dan? De afzuigkap kan vrij hangen of geïntegreerd worden in de kookplaat van het kookeiland. Deze vorm van afzuiging komt u steeds vaker tegen in keukens, maar is bij ons al een begrip. Onderstaand ziet u een foto van hoe afzuiging in het werkblad werkt.

 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek
Keukenapparatuur: kookplaat met veldafzuiging Bora S Pure
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek

Kookeiland met bar

Een kookeiland met bar is de ultieme combinatie van functionaliteit en gezelligheid in de keuken. We begrijpen dat de keuken niet alleen een plek is om te koken, maar ook om samen te komen en te genieten. Een kookeiland met bar biedt de perfecte setting om dit te realiseren. Met een ruim werkblad om te snijden, te bereiden en te koken, gecombineerd met een stijlvolle bar waar familie en vrienden kunnen ontspannen en bijpraten, wordt de keuken het kloppende hart van uw huis. Optimaal genieten van de perfecte balans tussen koken en samenzijn.

 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek

Massief of multifunctioneel?

Er zijn veel soorten kookeilanden. Zo kunt u kiezen voor een kookeiland met een aantal ingebouwde apparaten. Of heeft u liever een massief kookeiland zonder poespas? Ook dat behoort tot de mogelijkheden. Kom naar Tieleman Keukens en onze adviseurs laten u onze ruime collectie keukens met kookeilanden zien. Laat u inspireren en ervaar de mogelijkheden. 

Natuurlijk heeft een kookeiland ook een keerzijde. Zo zult u ruimte en bewegingsvrijheid
moeten opgeven. En uw keuken kan er mogelijk rommelig en krap uit komen te zien. Of dat ook daadwerkelijk zo zal zijn, hangt overigens niet alleen af van het kookeiland, maar ook van de manier waarop u uw keuken vormgeeft. Hoe rustiger u de keuken inricht, hoe ruimtelijker deze oogt. 

Lees hier 5 tips voor een stijlvolle keuken

Verlichting van uw kookeiland

De keuken is een plek in huis waar de verlichting goed moet zijn. De juiste belans tussen sfeervol en functioneel. Dimbare verlichtingsbronnen zijn daarom vaak een uitkomst. Zo kunt u afwisselen tussen helder en functioneel licht tijdens het koken, of een zachtere, intiemere sfeer tijdens een gezellig diner met vrienden. Elegante hanglampen boven uw kookeiland bieden voldoende licht voor het bereiden van maaltijden en maken tegelijkertijd een visueel statement. Spots of een ledstrip zorgen voor een subtielere uitstraling en geven een modern tintje aan uw keuken.

Kookeiland Tieleman-tips

 • Kies geen kookeiland als u een kleine keuken hebt. Dit komt het gevoel van ruimte niet ten goede. Daarnaast is het niet praktisch, omdat de loopruimte beperkt is.
 • Een kookeiland is uitermate geschikt als u vaak met meerdere mensen in de keuken staat. Er zijn immers vier zijden waaraan gewerkt kan worden!
 • Laat het blad van een kookeiland doorlopen naar de zijkanten. Dit is goed te zien op onderstaande foto. Dit geeft een massieve, stoere uitstraling een uw kookeiland.
Keuken met kookeiland
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek

Doe de test

Weet u niet of een kookeiland iets voor u is? Doe de test hieronder en u weet het direct!

 

Kookeiland inspiratie

Voorbeelden zien van kookeilanden? Vraag ons kosteloos magazine aan boordevol inspiratie en de nieuwste keukentrends. 

L-vormig kookeiland
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek
Een kookeiland kan ook L-vormig zijn of een houten steunbalk absorberen.

Wijnklimaatkast in het kookeiland
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek
Een goede tip voor kookeilandliefhebbers: plaats een wijnklimaatkast in de zijkant. Dit is een eyecatcher voor gasten die de keuken bekijken.

Bezoek onze showroom

Tieleman Keukens is gevestigd op Goeree-Overflakkee: hét kookeiland van Nederland. In onze showroom zijn meer dan 65 keukenopstellingen te bewonderen. Wenst u graag persoonlijk advies, maak dan een vrijblijvende afspraak met één van onze adviseurs. Liever telefonisch een afspraak maken, wij zijn te bereiken op 0187 - 602 555

Maak een afspraak