Afzuigkap kopen? Ontdek de verschillende soorten!

Afzuigkap kopen? Ontdek de verschillende soorten!

Gaat u binnenkort een nieuwe afzuigkap kopen? Dan wilt u natuurlijk goed voorbereid zijn. Zo is het belangrijk om te weten uit welke soorten afzuiging in de keuken u allemaal kunt kiezen en waar u op moet letten bij de aanschaf van een afzuigkap. Op die manier weet u zeker dat u 100% tevreden zult zijn over uw keuze. Benieuwd naar onze tips? Lees dan vooral verder.

Vraag ons kosteloze magazine aan

Welke soorten afzuigkappen zijn er?

Op het gebied van afzuigkappen kunt u alle kanten op. Verschillende soorten brengen uiteraard verschillende voordelen met zich mee. Niet alleen op praktisch gebied, maar ook qua design. De keuze voor een bepaalde soort afzuigkap is dan ook geheel afhankelijk van de uitstraling van uw huidige (of toekomstige) keuken. Wanneer u de afzuigkap compleet passend bij de omgeving uitkiest, zal het een rustig geheel geven. Maar u kunt ook een afzuigkap kopen die meer opvalt. Dat zorgt namelijk voor een stijlvol en uniek resultaat.


De traditionele wandschouw

Een 'traditionele afzuigkap' is de manier van afzuiging in de keuken zoals we die al jaren kennen: gewoon aan de wand en het plafond. Natuurlijk zijn ook deze in allerlei soorten en maten te verkrijgen, bijvoorbeeld rond, vierkant of als moderne wandschouw. Ook in materiaal kunt u enorm variëren. Zo zijn er afzuigkappen van RVS, maar ook van glas. Daarnaast zijn steeds meer afzuigsystemen voorzien van het PlasmaMade filter. Daarmee kunt u de vuile lucht - vol pollen, huisstof, allergenen en vetten - zuiveren en filteren. En daar krijg u gezonde, schone en frisse lucht voor terug.

Wandschouw afzuigkap
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek
Een hanglamp als afzuigkap

Als u nog steeds denkt dat afzuigkappen lelijk zijn, heeft u het goed mis. Tegenwoordig vindt u afzuigkappen in de meest originele, strakke uitvoeringen. Wat dacht u bijvoorbeeld van de mooie afzuigsystemen van Novy? Iedere afzuigkap van dit merk verrast u. De meest opvallende zijn de varianten die zijn geïntegreerd in een prachtige hanglamp die uw keuken daadwerkelijk verlicht. Twee functies in één dus! Dankzij de lange ophangkabels zijn deze afzuigkappen ook in hoge ruimtes meer dan geschikt. Liever een geluidsstille afzuigkap kopen? Geen probleem, ook dat is 'ie! 

Afzuigkap
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek
Plafondunit als afzuigkap

Daarnaast zien we steeds meer keukens met een slanke plafondunit als afzuigkap. Op die manier is de afzuigkap al stukken minder in het zicht. Kiest u voor een afzuigkap in dezelfde kleur als uw plafond, bijvoorbeeld wit, dan gaat hij op in het geheel. Dat zorgt voor een nette, ruimtelijke afwerking van uw keuken. Maar u kunt ook juist kiezen voor een afwijkend materiaal als RVS. Zo'n moderne, luxe plafondunit mag namelijk best gezien worden, nietwaar? Bent u opzoek naar een plafondunit als afzuigkap, neem dan eens een kijkje bij de afzuigsystemen van Novy

Novy cloud plafondafzuigunit
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek
Onderbouw afzuigkap

Om ruimte te besparen in de keuken, kunt u ook kiezen voor een onderbouw afzuigkap. Dit is een uitstekende oplossing voor uw keukenventilatie. Een onderbouw afzuigkap wordt gemonteerd aan de wand of onder een hangend keukenkastje. De afzuigkap is iets dieper dan de standaard diepte van een hangend kastje waardoor de afzuigkap iets onder het kastje uitsteekt. 

Vlaksscherm afzuigkap

Een vlakscherm afzuigkap is de kleinste en ook het minst opvallende type afzuigkap die er is. Deze afzuigkappen worden voor het grootste gedeelte in een kastje ingebouwd. Alleen het onderste platte gedeelte is zichtbaar. Wanneer u wilt gaan koken, kunt u gebruikmaken van het uitschuifbare scherm. Als u klaar bent met koken kunt u deze weer inschuiven en ziet u niks meer van de afzuigkap.

Afzuiging in het werkblad

Voor veel mensen is een grote afzuigkap in hun keuken toch een doorn in het oog. Niet voor niets komen steeds meer merken met speciale afzuigsystemen voor in het werkblad; een hele andere manier van afzuiging in uw keuken. Denk bijvoorbeeld aan het Bora afzuigsysteem. Van dit systeem zijn verschillende versies beschikbaar, zodat u er altijd eentje vindt naar uw wens. Zo kunt u een afzuigkap kopen met een rond design of een soort 'sleuf' in uw werkblad. Dankzij krachtige kookveldafzuiging zijn ze net zo effectief als traditionele afzuigkappen. En zelfs een stuk stiller. Overigens biedt ook het merk Novy onopvallende afzuigsystemen voor in uw werkblad. 

Bora XPure
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek
Afzuiging uit het werkblad of kookplaat

De werking kan ook andersom. In dat geval komt de afzuigkap tijdens het koken uit het werkblad of kookplaat omhoog. Na het koken verdwijnt de afzuiging weer terug in het werkblad of kookplaat. Dit ziet er zeer futuristisch uit, zoals bij de afzuigkappen van Bora of bijvoorbeeld de Novy One.

Afzuiging uit het werkblad
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek
Kies voor een recirculatiekap

In sommige huizen is het niet toegestaan (of niet mogelijk) om te kiezen voor een afzuigsysteem met de afvoer naar buiten. Vervelend, maar daar doet u niets aan. In dat geval biedt een recirculatiekap de oplossing. Dit is in principe een gewone afzuigkap, maar dan met een actief filter. Dat houdt in dat de kookdamp wordt aangezogen om vervolgens de geuren te neutraliseren. De schone lucht komt terug de keuken in. Het voordeel? Er is geen afvoerkanaal meer nodig.

Stille afzuigkap

Ergert u zich in de keuken altijd aan de herrie die uw afzuigkap maakt? Een geluidsarme of stille afzuigkap kopen is dan de juiste optie. Het merk Bora heeft diverse geluidsarme afzuigkappen in het assortiment. Dit afzuigsysteem is niet 100% stil, maar produceert slechts een minimaal geluidsniveau. Ook kunt u kiezen voor de afzuigkappen van Novy. Deze zijn nóg iets stiller en daardoor zeker aan te raden. Heeft u vragen over geluidsarme of stille afzuigkappen? Dan beantwoorden we die uiteraard graag.

Afzuigkap kopen: waar moet u op letten?

De verschillende soorten afzuigkappen zijn u inmiddels duidelijk. Wellicht heeft u al een voorkeur qua stijl of design. Voordat u een definitieve keuze maakt, is het belangrijk om ons stappenplan door te nemen. Het is namelijk eerst goed om te weten op welke punten u moet letten. En die vindt u in onderstaande infographic. 

Afzuigkap kopen
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek
Wanneer kiest u voor een nieuwe afzuigkap?

Er zijn diverse situaties waarin u kunt kiezen voor een nieuwe afzuigkap. De situatie en de omstandigheden - en natuurlijk de toestand van uw huidige keuken - hebben veel invloed op de keuze voor een afzuigsysteem. Kiest u bijvoorbeeld voor een geheel nieuwe keuken of voor een keukenrenovatie? Of blijft de rest van de keuken geheel intact? Gaat u verhuizen of blijft u in uw oude woning? En wat zijn de wensen van uw huisgenoten? Allemaal vragen waar u bij stil moet staan.

Optie 1: geheel nieuwe keuken

Kiest u voor een geheel nieuwe keuken, dan bent u helemaal vrij in de soort afzuigkap die u kiest. Dat is fijn, want zo weet u zeker dat u een afzuigkap kunt vinden die 100% bij het interieur en de uitstraling van uw keuken past. In de showroom van Tieleman Keukens kunt u talloze voorbeelden van keukens zien. Zo kunt u exact de afzuigkap kiezen die wij adviseren bij een bepaalde keuken. Niet alleen qua uitstraling, maar natuurlijk ook qua praktische zaken. Heeft u een andere wens voor uw nieuwe keuken? Geen probleem, laat het ons weten! Dan bespreken we samen de mogelijkheden.

Optie 2: keukenrenovatie

Zijn bepaalde onderdelen uit uw keuken, waaronder uw afzuigkap, aan vervanging toe? Dan is het wellicht tijd voor een complete keukenrenovatie. Natuurlijk kunt u bij een keukenrenovatie ook kiezen voor een nieuwe afzuigkap of een andere manier van afzuiging in uw keuken. Daarmee neem u meteen de nodige frustratie weg, bijvoorbeeld omdat de huidige afzuigkap niet goed meer werkt of te veel geluid maakt. Ook heeft een nieuw, modern afzuigsysteem grote impact op de algehele uitstraling van uw 'nieuwe' keuken. Als u het doet, doet u het goed. Toch?

Optie 3: kleine aanpassingen

Kiest u niet voor een ingrijpende keukenrenovatie, maar wilt u slechts een aantal zaken aangepast zien? Waaronder de afzuigkap? Ook dan helpen wij u natuurlijk graag. De keuze voor een afzuigkap is van grote invloed op de uitstraling en het gebruiksgemak van uw keuken. Door het afzuigsysteem te laten vervangen, zorgt u er met een relatief kleine aanpassing voor dat uw keuken weer als nieuw aanvoelt. U zult weer opnieuw gaan genieten van uw eigen keuken met afzuiging die bij u past.

Afzuigkap kopen: de mogelijkheden

Hopelijk heeft u op basis van onze adviezen een beter beeld gekregen van alle mogelijkheden die er zijn op het gebied van een afzuigkap kopen. Zo ja, dan heeft u vast ontdekt dat u veel keuzes moet maken. We kunnen ons daarom goed voorstellen dat u nog steeds een aantal vragen hebt. Kom vooral langs in de Tieleman Keukens showroom, neem contact op of maak een afspraak. Op die manier kunnen we u het beste helpen om uw wensen op keukengebied te verwezenlijken.

Vraag ons kosteloze magazine aan

Afzuigkappen
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek