Kleine keuken

Kleine keuken

In onze showroom komen regelmatig mensen binnen die grootse plannen hebben voor hun keuken. Sommige van hen komen er dan achter dat er eigenlijk een beperkte ruimte is in hun huis. Kortom: men zoek een kleine keuken! Daar weten we bij Tieleman Keukens, met vele tienduizenden tevreden klanten, wel raad mee. We helpen u ook graag bij het inrichten van uw kleine keuken. Door te kiezen voor een praktische inrichting en goed na te denken over de indeling ontstaat uw droomkeuken. Wilt u alvast inspiratie opdoen? Vraag kosteloos ons Tieleman Keukens Keukenmagazine aan!

Keukenmagazine aanvragen

Een kleine keuken kan een droomkeuken zijn. Als de keuken helemaal naar uw smaak en wens is, dan ontstaat vanzelf uw droomkeuken. Wellicht kunnen onze tips u helpen met het uitkiezen van een kleine keuken. Laat u inspireren door de voorbeelden van kleine keukens.

Kleine keuken met eiland en bar
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek

indeling kleine zwarte keuken
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek
Kleine keukens: opstelling en indeling

Door goed na te denken over het slim inzetten van de component licht kunt u optisch heel veel winst behalen in een kleine keuken. Maar ook de keukenopstelling kan heel goed helpen bij het optisch groter laten lijken van uw kleine keuken. Want wat nou als u wel graag een kleine hoekkeuken wilt? Dat kunnen we ons heel goed voorstellen want de hoekkeuken is een van de populairste keukenopstellingen. Ook de keuze voor vrijstaande elementen kan helpen de keuken ruimtelijker te laten ofen. Onze keukenadviseurs denken graag met u mee als het gaat om het realiseren van een kleine hoek- of vrijstaande keuken. Als u een afspraak maakt met een van onze experts is het belangrijk om de hoek van de keuken op te meten. Vooral wat oudere woningen hebben geen perfecte hoeken waardoor het uittekenen van een kleine hoekkeuken en later monteren lastiger kan zijn. 

luxe kleine keuken met kookeiland
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek

Kleine keuken met kookeiland

Een kookeiland is de droom van veel keukenkopers. U dacht wellicht dat een kookeiland in een kleine keuken een brug te ver zou zijn. Niets is minder waar! We hebben al veel kleine keukens met kookeiland geplaatst bij onze klanten. Want wij vinden dat u ook in een kleine ruimte moet kunnen genieten van de voordelen en het gemak van een kookeiland. Omdat er praktisch gewoon minder ruimte beschikbaar is in een kleine keuken zal het voor onze keukenadviseurs passen en meten worden. Maar wij willen graag uw wens realiseren van een kleine keuken met kookeiland. 

kleine keuken met eiland en bar
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek

Tips voor de inrichting van een kleine keuken

Als we mensen helpen bij de inrichting van een kleine keuken, zijn er bepaalde punten die we altijd ter sprake brengen. Sommige keuzes die u maakt, resulteren in een groot verlies van ruimte. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om zo efficiënt mogelijk om te gaan met de beschikbare vierkante meters. Onderstaand vindt u meer informatie over kleine praktische keuken.

Apparatuur vs. kastruimte

Als u een kleine keuken hebt, moet u kiezen tussen apparatuur of kastruimte. Een vaatwasser in uw keuken, betekent één keukenkastje minder. Dit hoeft op zich geen probleem te zijn als u nog een voorraadkast hebt buiten de keuken. Of kies voor een bordenrek waar de borden, soepkommen en mokken in opgeborgen kunnen worden of een stijlvol pannenrek om je pannen aan op te hangen. Zo ontstaat er weer extra kastruimte en creëert u een kleine maar praktische keuken.

Andersom kunt u dit natuurlijk ook doen: u kiest voor een maximaal aantal keukenkastjes en plaatst de koelkast en/of vriezer in de bijkeuken of schuur. Let er wel op dat u dan dus wel elke keer naar de bijkeuken of schuur moet lopen als u melk nodig heeft voor in de koffie of het brood wilt beleggen met een dikke plak oude kaas.

Bovenkasten voor extra ruimte

Als er weinig ruimte beschikbaar is, zijn bovenkasten een uitstekende keuze. U kunt dan de onderkasten vrijhouden voor apparatuur. Het kan zo zijn dat u niet voldoende plek heeft voor bovenkasten, bijvoorbeeld omdat u ramen heeft in uw keuken. In een kleine keuken zou u dan ook gebruik kunnen maken van planken waar bijvoorbeeld voorraadpotten of koffiekopjes op gezet kunnen worden.

Ga niet proppen in je kleine keuken

Wat we soms zien, is dat mensen de neiging hebben om de beschikbare ruimte maximaal te willen benutten. U moet uzelf alleen afvragen of dat wel zo handig is. Het resultaat is namelijk een overvolle keuken en dat oogt én voelt juist kleiner aan dan dat de keuken eigenlijk is. Wij raden het dan altijd aan om gebruik te maken van licht en ruimte, zodat de keuken ademt.

Witte kleine keuken
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek

Gooi potten en pannen weg

Veel mensen hebben een stuk of tien pannen, terwijl ze er maar drie of vier regelmatig gebruiken. Maar al die pannen nemen wel ruimte in uw kleine keuken in. Heeft u oude pannen waar u ook wel zonder kunt, gooi die dan weg. Heeft u een poffertjespan die u maar af en toe gebruikt? Zoek dan een andere plek in huis om deze pan te bewaren en haal hem alleen tevoorschijn als u daadwerkelijk poffertjes gaat pakken!

Hetzelfde is van toepassing op potten en bakjes et cetera. Ongetwijfeld kent het fenomeen
'de Tupperware-lade'. Een lade ergens in de keuken die helemaal vol ligt met bakjes van Tupperware, lege botervlootjes en bakjes van de Chinees. "Want dat is zo lekker handig om etensresten in te bewaren." In de praktijk gebruikt vervolgens hooguit vijf tot tien van die bakjes. Herkenbaar? Gooi de overtollige bakjes en potten dan weg. Dit scheelt meer opbergruimte in uw kleine keuken dan u wellicht zou denken.

Kies uw keukenapparatuur bewust

Veel ruimte in een keuken wordt gebruikt voor de keukenapparatuur. Wanneer u een kleine keuken heeft, moet u dus zo efficiënt mogelijk omgaan met de ruimte die u heeft. Gebruikt u een oven niet zo vaak, kies dan voor een combimagnetron. Woont u vlakbij een supermarkt, dan kan het slimmer zijn om een kleine koelkast te nemen dan een enorme, Amerikaanse koelkast.

Witte Kleine keuken van Tieleman Keukens
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek

Planken, planken, planken

Keukenkasten die voorzien zijn van planken bieden u dubbel zoveel ruimte. In een kleine keuken is dit een absolute must. U kunt dan namelijk de hoogte en de diepte van een keukenkast maximaal benutten. U kunt er ook voor kiezen om planken te gebruiken in plaats van bovenkastjes. Dit oogt een stuk minder vol en schept voor het oog dus direct rust in de kleine keuken.

Licht en ruimte

Veel licht in een ruimte maakt hem luchtiger. Daarom raden we iedereen die een kleine keuken heeft aan om gebruik te maken van licht én voor een lichte kleur te kiezen in de keuken. Een rechte keuken is in dit geval de beste keuze qua keukenopstellingen. Hoekkeukens zijn leuk, maar leveren in verhouding minder extra werkruimte op dan de daadwerkelijke ruimte die ze in de kleine keuken innemen.

Mogen we uw kleine keuken inrichten?

In onze showroom vindt u tientallen keukenopstellingen voor grote en kleine keukens. Kom gerust eens kijken of u hier een keuken ziet die aansluit bij wat u zoekt. Wij kunnen iedere opstelling volledig aanpassen, zodat er altijd een mogelijkheid is die in uw keuken past. Als u graag persoonlijk advies wenst, raden we aan om van tevoren een afspraak te maken.

Maak een afspraak