Kleine keuken

In onze showroom komen regelmatig mensen binnen die grootse plannen hebben voor hun keuken, maar er tegenaan lopen dat de beschikbare ruimte beperkt is. Maar ook een kleine keuken kan een droomkeuken zijn. Daar weten we bij Tieleman Keukens met vele tienduizenden tevreden klanten alles van. We helpen jou ook graag bij het inrichten van je kleine keuken. Door te kiezen voor een praktische inrichting en goed na te denken over de indeling ontstaat jouw droomkeuken. 

Vraag het kosteloze Tieleman Keukens Keukenmagazine aan

Een kleine keuken kan een droomkeuken zijn. Als de keuken helemaal naar jouw smaak en wens is, dan ontstaat vanzelf jouw droomkeuken. Wellicht kunnen onze tips je helpen met het uitkiezen van een kleine keuken. Laat je inspireren door de voorbeelden van kleine keukens.

Kleine keukens van Tieleman Keukens
  • Kies een pagina
  • Mijn stijlboek

Tips voor de inrichting van een kleine keuken

Als we mensen helpen bij de inrichting van een kleine keuken, zijn er bepaalde punten die we altijd ter sprake brengen. Sommige keuzes die je maakt, resulteren in een groot verlies van ruimte. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om zo efficiënt mogelijk om te gaan met de beschikbare vierkante meters. Onderstaand vind je meer informatie over kleine keukens.

Apparatuur vs. kastruimte

Als je een kleine keuken hebt, moet je kiezen tussen apparatuur of kastruimte. Een vaatwasser in je keuken, betekent één keukenkastje minder. Dit hoeft op zich geen probleem te zijn als je nog een voorraadkast hebt buiten de keuken. Of kies voor een bordenrek waar je borden, soepkommen en mokken opbergt. Zo maak je weer extra kastruimte vrij.

Andersom kun je dit natuurlijk ook doen: je kiest voor een maximaal aantal keukenkastjes en plaatst de koelkast en/of vriezer in de bijkeuken of schuur. Let er wel op dat je dan dus wel elke keer naar de bijkeuken of schuur moet lopen als je melk nodig hebt voor in de koffie of je brood wilt beleggen met een dikke plak oude kaas.

Bovenkasten voor extra ruimte

Als je weinig ruimte beschikbaar hebt, zijn bovenkasten een uitstekende keuze. Je kunt dan de onderkasten vrijhouden voor apparatuur. Het kan zo zijn dat je niet voldoende plek hebt voor bovenkasten, bijvoorbeeld omdat je ramen hebt in je keuken. In een kleine keuken zou je dan ook gebruik kunnen maken van planken waar je bijvoorbeeld voorraadpotten of koffiekopjes op kunt zetten.

Ga niet proppen in je kleine keuken

Wat we soms zien, is dat mensen de neiging hebben om de beschikbare ruimte maximaal te willen benutten. Je moet jezelf alleen afvragen of dat wel zo handig is. Het resultaat is namelijk een overvolle keuken en dat oogt en voelt juist kleiner aan dan dat de keuken eigenlijk is. Wij raden het dan altijd aan om gebruik te maken van licht en ruimte, zodat de keuken ademt.

Witte kleine keuken
  • Kies een pagina
  • Mijn stijlboek

Gooi potten en pannen weg

Veel mensen hebben een stuk of tien pannen, terwijl ze er maar drie of vier regelmatig gebruiken. Maar al die pannen nemen wel ruimte in je kleine keuken in. Heb je oude pannen waar je ook wel zonder kunt, gooi die dan weg. Heb je een poffertjespan die je maar af en toe gebruikt, zoek dan een andere plek in huis om deze pan te bewaren en haal hem alleen tevoorschijn als je de pan ook daadwerkelijk gebruikt.

Hetzelfde is van toepassing op potten en bakjes et cetera. Ongetwijfeld ken je het fenomeen 'de Tupperware-lade'. Een lade ergens in de keuken die helemaal vol ligt met bakjes van Tupperware, lege botervlootjes, bakjes van de Chinees et cetera. "Want dat is zo lekker handig om etensresten in te bewaren." In de praktijk gebruik je vervolgens maar hooguit vijf tot tien van die bakjes. Herkenbaar? Gooi de overtollige bakjes en potten dan weg. Dit scheelt meer opbergruimte in je kleine keuken dan je wellicht zou denken.

Kies je apparatuur bewust

Veel ruimte in een keuken wordt gebruikt voor de apparatuur. Wanneer je een kleine keuken hebt, moet je dus zo efficiënt mogelijk omgaan met de ruimte die je hebt. Gebruik je een oven niet zo vaak, kies dan voor een combimagnetron. Woon je vlakbij een supermarkt, dan kan het slimmer zijn om een kleine koelkast te nemen dan een enorme, Amerikaanse koelkast.

Kleine keuken
  • Kies een pagina
  • Mijn stijlboek

Planken, planken, planken

Keukenkasten die voorzien zijn van planken bieden je dubbel zoveel ruimte. In een kleine keuken is dit een absolute must. Je kunt dan namelijk de hoogte en de diepte van een keukenkast maximaal benutten. Je kunt er ook voor kiezen om planken te gebruiken in plaats van bovenkastjes. Dit oogt een stuk minder vol en schept voor het oog dus direct rust in de kleine keuken.

Licht en ruimte

Veel licht in een ruimte maakt hem luchtiger. Daarom raden we iedereen die een kleine keuken heeft aan om gebruik te maken van licht én voor een lichte kleur te kiezen in de keuken. Een rechte keuken is in dit geval de beste keuze qua keukenopstellingen. Hoekkeukens zijn leuk, maar leveren in verhouding minder extra werkruimte op dan de daadwerkelijke ruimte die ze in de kleine keuken innemen.

Mogen we jouw kleine keuken inrichten?

In onze showroom vind je tientallen keukenopstellingen voor grote en kleine keukens. Kom gerust eens kijken of je hier een keuken ziet die aansluit bij wat je zoekt. Wij kunnen iedere opstelling volledig aanpassen, zodat er altijd een mogelijkheid is die in jouw keuken past.

Wil je meer weten? Vraag onze keukenbrochure aan of maak een afspraak met een keukenadviseur.

Maak een afspraak