Open keuken

Een open keuken zorgt voor rust en ruimte in huis. Weg met al die deuren en al die kleine hokjes. Creëer één grote ruimte in huis en laat de woonkamer en de keuken samensmelten. Het fijne aan een open keuken is dat het hele huis hier ruimer door oogt. Ook is een open keuken enorm sfeervol.

Vroeger was het heel gebruikelijk om de keuken en de woonkamer te scheiden. Tegenwoordig is deze scheiding helemaal niet meer zo vanzelfsprekend en zien we steeds vaker open keukens. Door de toenemende luxe in keukens is het steeds gebruikelijker om de keuken en de woonkamer bij elkaar te trekken. Zo kun je de keuken waar je enorm trots op bent laten zien aan je gasten, maar er ook altijd zelf optimaal van genieten. We begrijpen het dus zeker wanneer u kiest voor een open keuken in plaats van de traditionele "afgesloten" keuken.

Open keukens
  • Kies een pagina
  • Mijn stijlboek

Een open keuken is makkelijk in te richten

Een andere reden om voor een open keuken te kiezen, is omdat één open ruimte makkelijker in te richten is. Veel mensen twijfelen over de plaatsing van de eettafel. Komt deze in de woonkamer of toch in de keuken? In de keuken is gezelliger als je gasten krijgt, want dan kun je tijdens het koken gezellig praten. Maar in de woonkamer heeft ook een bepaalde charme. Met een open keuken dineer je zowel in de woonkamer als in de keuken.

5 onmisbare tips voor een open keuken

Wanneer je kiest voor een open keuken heeft dat uiteraard gevolgen voor je interieur. Het is van belang dat je goed nadenkt over bepaalde aspecten, zodat je precies weet waar je aan toe bent. We geven je graag 5 handige en bruikbare tips!

  • Kies voor een goede afzuiging: je wilt namelijk niet dat de geuren die vrijkomen tijdens het koken de rest van de avond in de woonkamer blijven hangen. We hebben diverse manieren van afzuigingen, waaronder afzuiging in het werkblad. Deze is zeer krachtig!
  • Stem de sfeer van de woonkamer en de keuken op elkaar af. Een open keuken komt optimaal tot zijn recht als de woonkamer en de keuken in dezelfde stijl zijn. Je kunt je voorstellen dat een landelijke woonkamer en een exclusieve, strakke designkeuken niet geheel bij elkaar passen.
  • Zorg voor goede verlichting. Je wilt tijdens het keuken kunnen zien wat je aan het doen bent, maar het is niet nodig dat de open keuken continu verlicht is. Wij adviseren spots die je feller kunt zetten en kunt dimmen, zodat je op elk tijdstip van de dag goede verlichting hebt. 
  • Denk na over de inrichting van de open keuken. Het is wellicht niet zo fraai als je in de woonkamer zit en continu tegen rommelige planken of een prullenbak aan zit te kijken. Aan de andere kant wil je wellicht vanuit de keuken naar de televisie kunnen kijken. Denk hier goed over na! 
  • Benut de bijkeuken als je deze hebt. Sommige keukenapparatuur produceert geluid, zoals een vriezer. Wil je hier geen last van hebben als je in de woonkamer zit, plaats de vriezer dan in de bijkeuken. Dit geldt ook voor eventuele andere lawaaierige keukenapparatuur. 

Muur verwijderen of deur verbreden

In veel moderne woningen is vaak al één ruimte gecreëerd. In oudere woningen moet een open keuken nog wel gerealiseerd worden door de doorgang tussen de kamer en de keuken te verbreden of door de gehele muur weg te halen. Als je de doorgang wilt vergroten of de muur wilt verwijderen tussen de kamer en de keuken, dan is het belangrijk dat je weet of dit een draagmuur is of niet. Is het een draagmuur, dan moet de muur opgevangen worden, bijvoorbeeld met een (stalen) balk. Dit is een karwei die prima uit te voeren is door een vakman.

Open keuken van Tieleman Keukens
  • Kies een pagina
  • Mijn stijlboek

Keukenontwerp maken voor een open keuken

De keukenexperts van Tieleman Keukens houden rekening met het feit dat je voor een open keuken kiest. Tijdens de ontwerpfase wordt rekening gehouden met het aangezicht van de keuken vanuit de woonkamer. Ook wordt gekeken hoe de functionele ruimte het best kan worden benut. Op jaarbasis stellen wij vele honderden keukens samen, waaronder uiteraard ook open keukens. Daardoor weten we precies hoe we voor u een keuken naar wens kunnen samenstellen. Dat begint echter altijd met een goed doordacht ontwerp!

Mogen wij jouw open keuken vormgeven?

Een afspraak maken om te praten over jouw nieuwe keuken? Dit kan gemakkelijk via onze afsprakenplanner. Of vraag de kosteloos keukenbrochure aan en bekijk al onze keukens! We verwelkomen je graag in onze showroom, zodat we met je in gesprek kunnen gaan over alle mogelijkheden voor een open keuken. Kom gerust eens langs!