Tieleman

Keukenindeling: welke vorm past bij jou?

  
Dagelijks bezoeken tientallen mensen onze showroom. Regelmatig krijgen onze adviseurs de vraag: bestaat de perfecte keukenindeling? Het antwoord op die vraag is ja. Als je ervoor zorgt dat bepaalde elementen op de juiste manier zijn ingedeeld, dan heb je de perfecte keukenindeling te pakken. Onze adviseurs weten er alles over en stellen voor jou de ideale indeling samen op basis van je wensen.

Welke vorm krijgt je nieuwe keuken?

De eerste keuze die je moet maken, is die van de vorm van je keuken. Stel dat je weinig ruimte hebt in je keuken, dan is een rechte keuken of een hoekkeuken de beste keukenindeling qua vorm. Heb je een grote ruimte tot je beschikking voor de keuken? Dan kun je kiezen uit verschillende indelingen, zoals een U-vormige keuken, een parallelle keuken (twee keukenblokken recht over elkaar), een keuken met een kookeiland of een T-keuken. De mogelijkheden op dat gebied zijn eindeloos en maken een ideale keukenindeling des te makkelijker.


Wat is belangrijk bij je keukenindeling?

In alle gevallen is het belangrijk dat je de meest ergonomische afmetingen en afstanden aanhoudt. Wil je een kookeiland? Zorg dan dat er minimaal 80 centimeter ruimte tussen het kookeiland en een ander keukenblok is. De hoogte van het werkblad bedraagt 90 tot 95 centimeter, mede afhankelijk van je lengte.

Hoe beter de indeling van de keuken, hoe minder afstand je steeds hoeft te overbruggen. En hoe kleiner die afstand is, hoe sneller je kunt werken. Daarom wordt in de keukenbranche gesproken over de keukendriehoek, ook wel werkdriehoek genoemd. Dit gaat om de drie elementen: de kookplaat, de spoelbak en de koelkast.

Belangrijk is dat de gezamelijke afstand tussen de koelkast, de kookplaat en de spoelbak niet groter is dan acht meter. Dit zijn elementen die je veel gebruikt. Vooral de afstand tussen de kookplaat en de spoelbak moet zo klein mogelijk zijn. Het liefst niet meer dan twee meter. Als je een keuken hebt ingedeeld, trek dan een lijntje van de spoelbak naar de kookplaat naar de koelkast. Als het goed is, ontstaat er een driehoek. Dit wordt ook wel de werkdriehoek (of keukendriehoek) genoemd. Is er geen driehoek zichtbaar? Dan is de keukenindeling nog niet optimaal. Uiteraard is het logisch dat een rechte keuken geen keukendriehoek kan hebben, omdat alle elementen zich op dezelfde lijn bevinden.

Als je een keuken indeelt, is het ook goed om te kijken of je een woonkeuken wilt of niet. Bij een woonkeuken vervagen de grenzen tussen de keuken en de rest van het huis. Kies voor een gezellig barretje, waar het hele gezin kan natafelen. Of creëer een open keuken, zodat er ruimte is voor een mooie grote eettafel.

Indien je een groot keukenoppervlak hebt, is het aan te raden om te kiezen voor een robuuste keukens

Keukenindeling door experts

Wil je samen met een keukenadviseur van Tieleman Keukens praten over de indeling van jouw keuken? Maak een afspraak met de Tieleman Afsprakenplanner! Of vraag het brochurepakket aan en doe inspiratie op.´╗┐