Achterwand voor uw keuken

Achterwand voor uw keuken

De achterwand van een keuken - ook wel keukenwand of backsplash genoemd - is bepalend voor het uiteindelijke aanzicht van de keuken. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden; van strak tot speels en van heel de wand tot alleen een achterwand achter het gasfornuis of de kookplaat. Op deze pagina vertellen we u alles over achterwanden in keukens. Meer inspiratie opdoen? Vraag dan kosteloos ons magazine aan.

Keukenmagazine aanvragen

Een achterwand van tegels was decennia lang zeer gebruikelijk om te kiezen achter het gasfornuis. De afgelopen jaren is er een revolutie in achterwanden ontstaan. Vandaag de dag zijn er ontelbaar veel mogelijkheden. In onze showroom vindt u verschillende voorbeelden van achterwanden: van klassiek tot modern. Het is goed dat er veel keus is op het gebied van keukenwanden, want een achterwand bij het (gas)fornuis of de (inductie)kookplaat bepaalt de sfeer en het karakter van uw keuken. 

Deze Italiaanse Snaidero keuken heeft een Dekker fenix keukenblad en achterwand met een zwarte marmerlook.

Achterwanden keuken: de stijlen

Gaat u voor een klassieke keuken? Dan is het een goed idee om de achterwand van de keuken met tegels te bedekken. U kunt dan voor de keukenwand nog kiezen tussen kleine mozaïektegels en iets grotere tegels. Andere opties zijn een granieten achterwand, een natuurstenen achterwand, een achterwand van RVS, kunststof of glas of een simpele egale kleur (stucen en verven).

Een foto als achterwand? Geen enkel probleem. Kies als keukenwand bijvoorbeeld voor een foto van uw gezin, bloemen of een mooi landschap. Houdt er rekening mee dat een foto-achterwand tijdloos moet zijn, omdat het jammer is dat de achterwand anders elk jaar vervangen moet worden.

Een moderne keuken oogt nog strakker met een glazen achterwand. Ook kunt u een felle kleur gebruiken om uw moderne keuken meer pit te geven. Wat ook een aanrader is, is een RVS-achterwand. Een RVS-achterwand geeft een keuken een moderne, industriële look & feel.

Materialen van achterwanden

Bij de keuze van een achterwand achter het fornuis of de kookplaat is een aantal punten van belang, want niemand wil een achterwand vol vieze plekken die er niet meer uit te krijgen zijn. Bij de keuze van het materiaal is het in de eerste plaats belangrijk dat het bestand is tegen water en vet. Tijdens het koken kan het behoorlijk warm worden en moet de achterwand dus ook bestand zijn tegen hoge temperaturen. In de keuken wordt ook veelvuldig gebruikgemaakt van water. De achterwand van het gasfornuis of de kookplaat moet daarom ook vochtbestendig. En niet geheel onbelangrijk; de achterwand moet gemakkelijk schoongemaakt kunnen worden.

De volgende materialen zijn heel geschikt als achterwand:

Gestucte en geverfde achterwand

Een goedkope en eenvoudige oplossing voor een achterwand is een geverfde en/of gestucte achterwand in bijvoorbeeld een betonlook. Het grote nadeel hiervan is wel dat het al snel onder de vetvlekken zit die lastig schoon te maken zijn. Een gladde achterwand heeft dit probleem niet. Het voordeel van een geverfde achterwand is de mogelijkheid voor een andere kleur. Bent u de kleur zat, dan verft u er weer een andere kleur overheen.

achterwand keuken stucen in betonlook
  • Kies een pagina
  • Mijn stijlboek

RVS achterwand

Bij een moderne of strakke keuken kan bijvoorbeeld gekozen worden voor een achterwand van roestvast staal (RVS). Een RVS achterwand is een betaalbare oplossing om de keukenwanden langdurig te beschermen. RVS keukenwanden worden vaak gebruikt achter kooktoestellen, dit omdat een RVS wand gemakkelijk schoon te maken is. Het nadeel van RVS is dat het wel gevoelig is voor krassen.

Achterwand van glas

Glas is een originele en duurzame mogelijkheid voor de achterwand achter het gasfornuis of de kookplaat. Glas geeft een strakke en luxueuze uitstraling aan de keuken. Het leuke aan glas is de verschillende kleurmogelijkheden. U kunt namelijk kiezen voor blank glas maar glas kan ook gespoten worden in verschillende kleuren. Een glazen achterwand is gemakkelijk schoon te maken, maar vetvlekken zijn wel makkelijk zichtbaar wanneer u dit niet netjes bijhoudt.

Achterwand van tegels

Hoewel tegels vroeger de standaard waren, zien we tegenwoordig nog steeds keukens met een getegelde achterwand. Er zijn vele verschillende moderne tegels te verkrijgen die de keuken een sfeervolle uitstraling geven. Bijvoorbeeld de hexagon wandtegel die een unieke vorm heeft. Deze tegel wordt ook wel een honingraat tegel genoemd. 

Achterwand keuken met groene tegels
  • Kies een pagina
  • Mijn stijlboek
Achterwand keuken van tegels
  • Kies een pagina
  • Mijn stijlboek

Kunststof achterwand

Mensen die een kunststof werkblad hebben, kiezen er soms voor om het werkblad door te laten lopen in het de achterwand, zodat het één geheel is. Een kunststof achterwand wordt naadloos geplaatst en ook de afwerking is bijna niet te zien. Kunststof is een relatief goedkoop materiaal voor de achterwand.

kunststof achterwand in uw keuken
  • Kies een pagina
  • Mijn stijlboek

Print achterwand

Het is ook mogelijk om te kiezen voor een foto achterwand. Dit wordt op basis van zelfklevende dikke papierbanen gedaan die aan de voorkant gelamineerd zijn. Een andere manier van een foto op de achterwand is een foto op glas. Glas is van zichzelf al erg mooi, maar met een foto gedrukt geeft het een decoratieve uitstraling.

Veelgestelde vragen over achterwanden in de keuken!

Bij Tieleman Keukens krijgen we veel vragen over de achterwand in een keuken. Onderstaand treft u een selectie van deze vragen, uiteraard inclusief de antwoorden. Heeft u een andere vraag over de achterwand van een keuken, neem dan gerust contact met ons op. Wij beantwoorden uw vragen graag.

Wat is een goedkope keuken achterwand?

Dit hangt ervan af; er zijn verschillende opties voor een goedkope keuken achterwand. Vaak is een geverfde achterwand het goedkoopst. Ook een achterwand van tegels is relatief goedkoop in vergelijking met andere opties. Natuurlijk is dit helemaal afhankelijk van de tegels die u kiest voor de keukenwand. Wilt u een goedkope achterwand in uw keuken, dan is het niet verstandig om voor een natuurstenen achterwand te gaan. Natuursteen is vaak het duurste materiaal. Lees meer over soorten spatschermen.

Hout als achterwand: kan dat?

Natuurlijk! Wel is het belangrijk dat hout goed behandeld wordt. En ook dat het hout goed schoongemaakt wordt. Hout is niet heel goed bestand tegen water en/of vuil, dus goed schoonmaken of voorbehandelen is van essentieel belang voor uw houten achterwand! Het is wel slim om hout met iets anders te combineren, bijvoorbeeld achter een kookplaat (waar het te warm is) of achter de kraan (waar het te vochtig is). U kunt denken aan RVS of natuursteen. Dit heeft een bijzonder effect.

Houten achterwand keuken
  • Kies een pagina
  • Mijn stijlboek

Ik zoek een orginele achterwand. Wat raden jullie mij aan?

Bij Tieleman Keukens hebben we genoeg voorbeelden van originele achterwanden. Wat dacht u van een achterwand met verlichting? Of een gigantische foto als achterwand? Of een glazen achterwand? Het is allemaal mogelijk als keukenwand!

Tegenwoordig gebruiken steeds meer mensen grote keramische tegels als achterwand. Keramische tegels zijn er in allerlei soorten (zoals in betonlook) en maten (tot wel 120 bij 300 cm groot).

Een andere tip is betonstuc. In industriële keukens ziet betonstuc er schitterend uit. Goed te combineren met een massief houten keuken en RVS. 

Een achterwand van aluminium of roestvrijstaal, kan dat ook?

Jazeker, in dat geval adviseren we een achterwand van Bokmerk. Bokmerk is in 2010 opgericht door Marcel Bok. Mede door zijn achtergrond in staal- en aluminiumcoating kwam hij op het idee om de traditionele industriële toepassingen uit te breiden naar keukenwand mogelijkheden voor particulieren. Het duurzame aluminium, mits voorzien van een beschermende coating, leent zich uitstekend voor gebruik in omgevingen waar vocht voorkomt, zoals keukens en badkamers. Daarbij kan de coating in elke denkbare kleur worden aangebracht. Zo past een achterwand van Bokmerk in ieder interieur. 

Voorbeelden van achterwanden bekijken? 

Bezoek onze showroom in Middelharnis of vraag kosteloos ons magazine aan. Als u graag persoonlijk advies wenst, raden we aan om van tevoren een afspraak te maken.

Bezoek onze showroom