Achterwand voor uw keuken - Doe de test!

De achterwand van een keuken - ook wel keukenwand of backsplash genoemd - is bepalend voor het uiteindelijke aanzicht van de keuken. Het is dan ook verstandig u goed te laten informeren over de verschillende mogelijkheden van een wanneer u een nieuwe keuken gaat kopen. 

Keukenmagazine aanvragen

Decennia geleden was het gebruikelijk om tegels te kiezen als achterwand. De afgelopen tien jaar is er een revolutie in achterwanden ontstaan. Vandaag de dag zijn er ontelbaar veel mogelijkheden. In onze showroom vindt u verschillende voorbeelden van achterwanden: van klassiek tot modern. Het is goed dat er veel keus is op het gebied van keukenwanden, want een achterwand bepaalt de sfeer en het karakter van uw keuken.

Achterwandstijlen

Gaat u voor een klassieke keuken? Dan is het een goed idee om de achterwand van de keuken met tegels te bedekken. U kunt dan voor de keukenwand nog kiezen tussen kleine mozaïektegels en iets grotere tegels. Andere opties zijn een granieten achterwand, een natuurstenen achterwand, een achterwand van RVS, kunstsof of glas of een simpele egale kleur (stuuken en verven).

Een foto als achterwand? Geen enkel probleem. Kies als keukenwand bijvoorbeeld voor een foto van uw gezin of van bloemen. Houd er rekening mee dat een fotoachterwand tijdloos moet zijn, omdat het jammer is dat de achterwand anders elk jaar vervangen moet worden.

Een moderne keuken oogt nog strakker met een glazen achterwand. Ook kunt u een felle kleur gebruiken om uw moderne keuken meer pit te geven. Wat ook een aanrader is, is een RVS-achterwand. Een RVS-achterwand geeft een keuken een moderne, industriële look & feel.

De afgelopen jaren zien we een opkomst van moderne, landelijke keukens. Oftewel: een moderne keuken met landelijke accenten of juist een landelijke keuken met moderne accenten. Ga bijvoorbeeld voor grove, houten keukendeurtjes in combinatie met een achterwand van matglas. Op papier geen 'match made in heaven', maar in het echt een lust voor het oog.

Achterwandstijlen
  • Kies een pagina
  • Mijn stijlboek

Materialen van achterwanden

Bij de keuze van een achterwand is een aantal punten van belang, want niemand wil een achterwand vol vieze plekken die er niet meer uit te krijgen zijn. Bij de keuze van het materiaal is het in de eerste plaats belangrijk dat het bestand is tegen water en vet. Tijdens het koken kan het behoorlijk warm worden en moet de achterwand dus ook bestand zijn tegen hoge temperaturen. In de keuken wordt ook veelvuldig gebruikgemaakt van water. De achterwand moet daarom ook goed tegen vocht kunnen. En niet geheel onbelangrijk; de achterwand moet goed schoongemaakt kunnen worden.

De volgende materialen zijn heel geschikt als achterwand:

Gestuukte en geverfde achterwand

Een goedkope en eenvoudige oplossing voor een achterwand is een gestuukte en/of geverfde achterwand. Het grote nadeel hiervan is wel dat het al snel onder de vetvlekken zit die lastig schoon te maken zijn. Een gladde achterwand heeft dit probleem niet. Het voordeel van een geverfde achterwand is de mogelijkheid voor een andere kleur. Bent u de kleur zat, dan verft u er weer een andere kleur overheen.

RVS achterwand

Bij een moderne of strakke keuken kan bijvoorbeeld gekozen worden voor een achterwand van roestvast staal (RVS). Een RVS achterwand is een betaalbare oplossing om de keukenwanden langdurig te beschermen. RVS keukenwanden worden vaak gebruikt achter kooktoestellen, dit omdat een RVS wand gemakkelijk schoon te maken is. Het nadeel van RVS is dat het wel gevoelig is voor krassen.

Achterwand van glas

Glas is een originele en duurzame mogelijkheid voor de achterwand. Glas geeft een strakke en luxueuze uitstraling aan de keuken. Het leuke aan glas is de verschillende kleur mogelijkheden. U kunt namelijk kiezen voor blank glas maar glas kan ook gespoten worden in verschillende kleuren. Een glazen achterwand is gemakkelijk schoon te maken, maar vetvlekken zijn wel makkelijk zichtbaar wanneer je dit niet netjes bijhoudt.

Kunststof achterwand

Mensen die een kunststof werkblad hebben, kiezen er soms voor om het werkblad door te laten lopen in het de achterwand, zodat het één geheel is. Een kunststof achterwand wordt naadloos geplaatst en ook de afwerking is bijna niet te zien. Kunststof is een relatief goedkoop materiaal voor de achterwand.

Print achterwand

Het is ook mogelijk om te kiezen voor een foto achterwand. Dit wordt op basis van zelfklevende dikke papierbanen gedaan die aan de voorkant gelamineerd zijn. En andere manier van een foto op de achterwand is een foto op glas. Glas is van zichzelf al erg mooi, maar met een foto gedrukt op glas geeft het.  

Veelgestelde vragen over achterwanden

Bij Tieleman Keukens krijgen we veel vragen over de achterwand in een keuken. Onderstaand treft u een selectie van deze vragen, uiteraard inclusief de antwoorden. Heeft u een andere vraag over de achterwand van een keuken, neem dan gerust contact met ons op. Wij beantwoorden uw vragen graag.

Achterwand
  • Kies een pagina
  • Mijn stijlboek
Welke achterwand is het goedkoopst?

Dit hangt ervan af. Vaak is een geverfde achterwand het goedkoopst. Ook een achterwand van tegels is relatief goedkoop in vergelijking met andere opties. Natuurlijk is dit helemaal afhankelijk van de tegels die u kiest voor de keukenwand. Wilt u een goedkope achterwand, dan is het niet verstandig om voor een natuurstenen achterwand te gaan. Natuursteen is vaak het duurste materiaal. Lees meer over soorten spatschermen.

Ik heb een druk huishouden met veel kinderen. Ik wil een keuken die makkelijk schoon te maken is. Welke achterwand raden jullie aan?

Wij van Tieleman Keukens raden dan een kunststof achterwand aan. Een kunststof achterwand is makkelijk schoon te houden. Daarnaast is het duurzaam, water- en vuilafstotend. Kortom: de perfecte combinatie voor een keukenwand! Het voordeel van kunststof is bovendien dat de achterwand en het keukenblad naadloos op elkaar kunnen aansluiten. Hierdoor krijgen water en vuil geen kans om zich in de kieren te nestelen. Wel zo hygiënisch.

Ook een achterwand van RVS is gemakkelijk schoon te maken. Het enige naddel van RVS is wel dat krassen makkelijk zichtbaar zijn.

Hout als achterwand: kan dat?

Natuurlijk! Wel is het belangrijk dat hout goed behandeld wordt. En ook dat het hout goed schoongemaakt wordt. Hout is niet heel goed bestand tegen water en/of vuil, dus goed schoonmaken of voorbehandelen is van essentieel belang voor uw houten achterwand! Het is wel slim om hout met iets anders te combineren, bijvoorbeeld achter een kookplaat (waar het te warm is) of achter de kraan (waar het te vochtig is). U kunt denken aan RVS of natuursteen. Dit heeft een bijzonder effect.

Houten achterwand
  • Kies een pagina
  • Mijn stijlboek

Ik zoek een orginele achterwand. Wat raden jullie mij aan?

Bij Tieleman Keukens hebben we genoeg voorbeelden van originele achterwanden. Wat dacht u van een achterwand met verlichting? Of een gigantische foto als achterwand? Of een glazen achterwand? Het is allemaal mogelijk als keukenwand!

Tegenwoordig gebruiken steeds meer mensen grote keramische tegels als achterwand. Keramische tegels zijn er in allerlei soorten (zoals in betonlook) en maten (tot wel 120 bij 300 cm groot).

Een andere tip is betonstuc. Zie de foto rechts. In industriële keukens ziet betonstuc er schitterend uit. Goed te combineren met een massief houten keuken en RVS. Bekijk meer voorbeelden van betonstuc.

En aluminium of staal als achterwand, kan dat ook?

Jazeker, in dat geval adviseren we een achterwand van Bokmerk. Bokmerk is in 2010 opgericht door Marcel Bok. Mede door zijn achtergrond in staal- en aluminiumcoating kwam hij op het idee om de traditionele industriële toepassingen uit te breiden naar keukenwand mogelijkheden voor particulieren. Het duurzame aluminium, mits voorzien van een beschermende coating, leent zich uitstekend voor gebruik in omgevingen waar vocht voorkomt, zoals keukens en badkamers. Daarbij kan de coating in elke denkbare kleur worden aangebracht. Zo past een achterwand van Bokmerk in ieder interieur. Bekijk hier enkele voorbeelden van Bokmerk keukenachterwanden.

Wilt u voorbeelden van achterwanden bekijken? Kom een dagje naar onze showroom in Middelharnis of vraag het kosteloze brochurepakket aan (incl. een smakelijke verrassing)! U kunt ook direct een afspraak maken

Achterwanden voor in uw keuken
  • Kies een pagina
  • Mijn stijlboek

Welke achterwand past bij u? Doe de test

Doe de test en u komt erachter wat uw favoriete achterwand is. Past een keukenwand met tegels het beste bij u of toch een ander materiaal? Doe de test en binnen drie minuten weet u het! Maak vervolgens een afspraak in de showroom van Tieleman Keukens om nog meer achterwanden te bekijken en u te laten voorzien van nog veel meer keukeninspiratie.