Een wandpaneel is onmisbaar in uw keuken

Een wandpaneel is onmisbaar in uw keuken

Een wandpaneel in uw keuken is een onmisbaar element. We vallen direct maar met de deur in huis! Niets is zo vervelend als dat er etensresten spatten op uw keukenmuur of -tegels. Op het keukenblad na heeft het wandpaneel, of ook wel wandplaat, spatwand, achterwand, keukenwand of backsplash genoemd, het meeste te verduren in een keuken. We vertellen u graag meer over dit belangrijke onderdeel van uw keuken. 

Vraag ons keukenmagazine aan

Wandpaneel in uw keuken

Als experts op het gebied van keukens adviseren wij zeker om gebruik te maken van een wandpaneel in uw keuken. Een van de belangrijkste zaken om op te letten bij de aanschaf van een wandplaat voor uw keuken is dat deze nauturlijk past bij de uitstraling van uw keuken. Gelukkig zijn de mogelijkheden voor wat betreft wandpanelen voor een keuken eindeloos. Het gaat van kunststof tot natuursteen en van glas tot tegels. U kunt werkelijk alle kanten op! Wel zijn er een aantal aandachtspunten:

 • Past het wandpaneel bij de rest van mijn keuken? 
 • Is het wandpaneel hittebestendig? 
 • Kan het paneel waterdicht geplaatst worden? 
 • Is het wandpaneel gemakkelijk schoon te maken?

We hebben het al eerder aangegeven; qua wandpaneel in uw keuken zijn er tal van mogelijkheden. We geven u hieronder een aantal voorbeelden van wandpanelen in keukens, allemaal op basis van verschillende materialen. 

Kunststof wandpaneel in de keuken

Het eerste wandpaneel dat we graag willen bespreken is de kunststof variant. Kunststof is, zoals u wellicht al wel weet een van de meest duurzaamste materialen dat water en vuil afstoot. Een kunststonf wandpaneel is bovendien zeer eenvoudig schoon te houden. En wist u dat een kunststonf wandpaneel naadloos verlijmd kan worden? Voordeel hiervan is dat de voegen niet vies worden omdat er geen voegen zijn. Naast deze praktische voordelen is er volop keuze qua kleur en afwerking

Zijn er dan helemaal geen nadelen? Niet echt. Het enige waar u op moet letten is de hittebestendigheid van het kunststof wandpaneel in de keuken. Langdurige en exterme hitte kunnen nadelig zijn voor het kunststof wandpaneel waardoor er smeltgevaar dreigt. Laat u in ieder geval goed adviseren bij de aanschaf van een kunststof wandpaneel voor uw keuken! 

Kunststof wandpaneel keuken
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek

Glazen wandpaneel in de keuken

Een glazen wandpaneel maakt uw keuken visueel groter. Ook maakt het de keuken lichter en ruimtelijker. Een groot voordeel van een glazen wandpaneel is dat deze eenvoudig schoon te maken is. Het gladde oppervlak is eenvoudig te poetsen en daardoor erg hygiënisch. Glas kan geleverd worden in elke gewenste kleur, zodat het wandpaneel optimaal aansluit op de rest van uw keuken. Daarnaast is het zo dat een glazen wandpaneel een ware blikvanger is in uw keuken.

Glazen wandpaneel keuken met verlichting
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek

Houten wandpaneel keuken

Een houten wandpaneel in de keuken horen we u denken? Een wandpaneel van hout is zeker mogelijk! U moet echter wel met een aantal aandachtspunten rekening houden. In de eerste plaats moet het hout vooraf goed behandeld zijn om een lange(re) levensduur te garanderen. Daarnaast is het sterk aan te geven om het hout goed schoon te maken. Puur materiaaltechnisch gezien is hout niet de meest verstandige keuze voor een wandpaneel in de keuken. Dit komt doordat het materiaal minder goed tegen water en vuil kan dan andere materialen. Toch is het zeker niet onmogelijk om te kiezen voor een houten wandpaneel in de keuken. Combineer hout bijvoorbeeld met RVS of natuursteen.

Houten wandpaneel in de keuken?
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek

RVS wandpaneel in de keuken

Dan een materiaal dat heel veel gebruikt wordt in keukens en dan met name in keukens met een moderne of industriële uistraling. Roestvaststaal, ofwel RVS. Hét voordeel van RVS is dat het zeer gemakkelijk schoon te maken is; spetters zijn in een handomdraai verwijderd! Maar RVS heeft als materiaal ook een nadeel en dat is dat vetvlekken en/of vingerafdrukken erg goed zichtbaar zijn/blijven. Dit hoeft geen problemen op te leveren, want er zijn voldoende schoonmaakmiddelen om het wandpaneel in mum van tijd weer schoon te krijgen.

RVS wandpaneel in de keuken
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek

Natuurstenen wandpaneel in de keuken

We hebben een aantal materialen besproken, maar een van de mooiste marterialen als het gaat om een wandpaneel in de keuken is natuursteen! Omdat het een natuurproduct is, is het ook gelijk een van de duurdere oplossingen, maar uw krijgt wel een exclusieve uitrstraling! Natuursteen is, net als kunststof, RVS en glas zeer gemakkelijk schoon te maken en te houden. Kiest u voor een natuurstenen wandpaneel, dan heeft u de keuze uit diverse steensoorten. Kiest u bijvoorbeeld voor leisteen of graniet, of wellicht toch voor travertine of marmer? De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos.

Natuurstenen wandpaneel in de keuken
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek

Welk wandpaneel wordt het?

We hebben u wat wandpaneelinspiratie gegeven. Misschien dat u op basis hiervan een keuze kunt maken. Maar wellicht bent u ook nog aan het twijfelen. Misschien weet u niet zo goed welk materiaal het beste tot zijn recht komt in uw keuken. Of wellicht is het zo dat u zichzelf afvraagt welk materiaal binnen uw budget past.

Tieleman Keukens denkt daarom graag met u mee. In onze showroom kunt u vele wandpanelen bekijken, maar onze adviseur helpt u ook graag bij het maken van een keuze.

Maak een afspraak