Is een spatscherm in de keuken nodig?

Is een spatscherm in de keuken nodig?

De wand bovenaan het keukenblad krijgt veel te verduren: tijdens het roeren in de pannen spatten etensresten tegen deze wand aan. Op het werkblad na, is het zogeheten spatscherm het onderdeel van uw keuken dat het meest te verduren krijgt. Welke mogelijkheden zijn er als het gaat om een spatscherm in keukens? We vertellen u er graag meer over! 

Kosteloos keukenmagazine aanvragen

Spatscherm in de keuken; de mogelijkheden

Het is zeker aan te raden om gebruik te maken van een spatscherm in de keuken, maar uiteraard wilt u wel dat deze bij het aanzicht van de keuken past. Gelukkig zijn er talloze mogelijkheden als het aankomt op spatschermen voor in de keuken: van kunststof tot natuursteen en van glas tot tegels. Belangrijk zijn de volgende aandachtspunten:

 • Is het spatscherm bestand tegen hoge temperaturen?
 • Kan het spatscherm waterdicht geplaatst worden?
 • Is het spatscherm gemakkelijk schoon te maken?
 • Past het spatscherm bij de rest van mijn keuken?

Onderstaad enkele voorbeelden van mogelijkheden voor spatschermen in de keuken.

Kunststof spatscherm in de keuken

Kunststof is een duurzaam materiaal dat vuil en water afstoot en goed schoon te houden is. Kies je voor een kunststof spatscherm in de keuken, dan is de naadloze verlijming een groot pluspunt. Zelfs het werkblad en de spatwand kunnen naadloos verlijmd worden. U krijgt hierdoor niet te maken met voegen die alsnog vies worden tijdens intensief gebruik van de keuken. Met een spatscherm van kunststof zijn de mogelijkheden haast eindeloos, want bijna elke kleur en elk motief is leverbaar. 

Kunststof spatscherm keuken
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek
Spatscherm van natuursteen in de keuken

Natuursteen is zonder twijfel één van de mooiste materialen voor een spatscherm in de keuken. Met dit materiaal kunt u uw keuken een exclusieve uitstraling geven. Hoewel natuursteen één van de duurdere oplossingen is, heeft wel het voordeel dat een dergelijk spatscherm eenvoudig te onderhouden is. Kiest u voor een natuursteen spatscherm, dan heeft u de keuze uit diverse steensoorten. Kiest u bijvoorbeeld voor leisteen of graniet, of wellicht toch voor travertine of marmer? De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos. 

natuursteen spatscherm keuken
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek
Houten spatscherm in de keuken

Een spatscherm van hout is zeker mogelijk, maar dit materiaal brengt wel een aantal aandachtspunten met zich mee. Het hout dient namelijk goed behandeld te worden om een lange levensduur te kunnen garanderen. Ook is het erg belangrijk dat hout goed schoongemaakt wordt. Puur materiaaltechnisch gezien is hout niet de meest verstandige keuze voor een spatscherm, omdat het minder goed tegen water en vuil kan dan andere materialen. Toch is het zeker niet onmogelijk om te kiezen voor een houten spatscherm in de keuken. Combineer hout bijvoorbeeld met RVS of natuursteen. 

Houten spatscherm in keuken
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek
Glazen spatscherm in de keuken

Een spatscherm van glas maakt uw keuken visueel groter. Ook maakt het uw keuken lichter en ruimtelijker. Een groot voordeel van een glazen spatscherm is dat deze eenvoudig schoon te maken is. Het gladde oppervlak is eenvoudig te poetsen en daardoor erg hygiënisch. Glas kan geleverd worden in elke gewenste kleur, zodat het spatscherm optimaal aansluit op de rest van uw keuken. Daarnaast is het zo dat een glazen spatscherm een ware blikvanger is in de keuken.  

Glazen spatscherm in de keuken
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek
RVS spatscherm in de keuken

Roestvaststaal wordt veelal gebruikt in keukens die een moderne of industriële uitstralingen behoren te krijgen. Het grote voordeel van dit materiaal is dat het eenvoudig schoon te maken is. Heeft u in uw keuken een gaskookplaat, dan is een RVS spatscherm een prima keuze. Het enige nadeel dat roestvaststaal als materiaal heeft, is dat vetvlekken en vingerafdrukken erg goed zichtbaar zijn. Dit hoeft geen problemen op te leveren, want er zijn voldoende schoonmaakmiddelen om het spatscherm in mum van tijd weer schoon te krijgen. 

RVS spatscherm in de keuken
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek
Welk spatscherm heeft uw voorkeur?

Wellicht heeft u al een keuze kunnen maken voor het spatscherm in uw keuken, maar het is ook goed mogelijk dat u nog twijfels heeft. Misschien weet u niet zo goed welk materiaal het beste tot zijn recht komt in uw keuken. Of wellicht is het zo dat u zich afvraagt welk materiaal binnen uw budget past. Tieleman Keukens denkt daarom graag met u mee. In onze showroom kunt u vele spatschermen bekijken, maar onze adviseur helpt u ook graag bij het maken van een keuze. Vraag gerust ons magazine aan, vul ons contactformulier in, maak een afspraak of bel naar 0187 - 602 555 voor meer informatie.

Kom langs in de showroom