Betonstuc in de keuken: slim of onverstandig?
Tieleman

Betonstuc in de keuken

  

Wil je de muren in jouw keuken een mooie betonnen uitstraling geven? Dan is betonstuc een goede oplossing. Tieleman Keukens zet de voors en tegens tegenover elkaar.

Een stukadoor maakt een mortel van cement, fijne betondeeltjes en hars. Wanneer deze mix op de muren wordt aangebracht, droogt deze snel op, waarna de muren een mooie betonnen of natuurstenen uitstraling krijgen. Door vervolgens een impregneerlaag en een beschermende coating aan te brengen, krijgt vocht en vuil geen kans meer. Hierdoor is betonstuc zeer geschikt voor de keuken.

Een voordeel van betonstuc in de keuken is dat betonstuc schimmelwerende eigenschappen heeft. Ook is het bestendig tegen vetten en zuren.

Welke keuken?

Betonstuc past heel mooi bij een stoere keuken, waarin materialen als RVS, hout en beton zijn verwerkt.

Verschillende kleuren

Overigens is er niet één soort betonstuc. Door kleurpigmenten toe te voegen aan de mortel, ontstaan er allerlei verschillende tinten. Daarnaast kan er gevarieerd worden in het aanbrengen van het pleisterwerk, waardoor het betonstuk een effen of juist gewreven uitstraling heeft.

Nadelen

Zijn er ook nadelen? Ja, een paar. Je kunt geen chloor gebruiken, want dit bijt door de verschillende lagen heen, waardoor er vlekken ontstaan. Gebruik ook geen schurende schoonmaakmiddelen - zoals een schuursponsje - want dan boen je de beschermende laag van de muur.

Een ander 'nadeel' is dat betonstuc niet neutraal is. Stel dat je jouw huis wil verkopen, dan moet de koper betonstuc waarderen. Strak wit pleisterwerk of tegeltjes zijn neutraler en uit onderzoek is gebleken dat een neutrale woning beter verkoopt. Aan de andere kant: betonstuc geeft jouw keuken wel een hele bijzondere uitstraling, waardoor je huis uniek wordt en dus in waarde verhoogt. Het is maar net hoe je het bekijkt.

Meer weten?

Er zijn meer soorten achterwanden mogelijk. Lees er alles over in ons dossier: achterwand in de keuken. En doe de test welke achterwand het beste bij jou past!