Wat is inductie koken?

Wat is inductie koken?

Op het gebied van keukens vliegen de trends, ontwikkelingen en nieuwe termen u om de oren. Dat u soms niet precies weet wat iets betekent, is dan ook niet zo gek. Misschien vraagt u het u weleens af: "Wat is een inductie koken nou precies? En is dat iets voor mij?" Dan bent u niet de enige. Daarom leggen we het u graag uit! Alles wat u maar wilt weten over inductie koken vindt u op deze pagina.

Wat betekent inductie?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, direct het antwoord op uw vraag. Wat is inductie koken? Waar we al jaren gewend zijn om te koken op gas, ziet u steeds meer keukens waarbij men kookt op elektriciteit. Bijvoorbeeld in de vorm van inductie. Vaak wordt een inductie keuken dan ook benoemd als hét alternatief voor koken met gas, vooral met het oog op de toekomst.

Maar wat is dan het verschil tussen inductie, gas of keramisch koken? Met een inductie keuken kookt u in principe door middel van magnetisme. Klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet. Wanneer u een pan met een magnetiseerbaar grondvlak op de kookplaat zet, wordt een magnetisch veld opgewekt. Het resultaat is dat de kookbodem niet warm wordt, maar uw pan uiteraard wel. Goed voor de veiligheid!

Koken op inductie
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek
Voordelen van inductie

Neemt u binnenkort een nieuwe keuken? Of denkt u aan een keukenrenovatie? Voordat u een keuze maakt voor de inrichting van uw nieuwe keuken, is het belangrijk om wat meer te weten van koken met inductie. Daarom hebben we de drie belangrijkste voordelen voor u op een rijtje gezet.

 • Voordeel 1: veiligheid
  Eén van de meestgenoemde voordelen van koken met inductie is de veiligheid. Daarnet kwam het onderwerp al even aan bod. Omdat de kookbodem van een inductie keuken niet warm wordt, zult u minder snel uw handen verbranden. Dat geeft een fijn gevoel voor uw eigen veiligheid, maar ook wanneer uw kinderen of huisdieren hebt, zorgt dit voor wat extra rust. De veiligheid in huis stijgt dus enorm dankzij een inductie keuken.
 • Voordeel 2: minder energieverbruik
  Er zijn meerdere vormen van elektrisch koken. U kunt namelijk ook kiezen voor keramisch koken. Het voordeel van een inductie keuken ten opzichte van keramisch koken is echter dat het koken gemiddeld zo'n 20% minder elektriciteit verbruikt. Als dat nog niet genoeg was, haalt inductie ook nog eens het hoogste rendement van de energie. Wanneer u kiest voor inductie koken, gaat gemiddeld maar 10 tot 20% van de energie verloren. Relatief goed voor het milieu dus! 
 • Voordeel 3: schoonmaken
  De irritatie van het schoonmaken van een fornuis kennen we allemaal. Het onderhoud van kookplaten gaat niet altijd soepel en levert de nodige frustratie op. Wanneer u kiest voor een inductie keuken is dat probleem voorbij. Dankzij de vlakke ondergrond zonder objecten die in de weg zitten, kunt u er heel eenvoudig een doekje overheen halen. Na het koken is het schoonmaken dus zo gebeurd. En dan kunt u lekker met de voetjes omhoog.

Nadelen van inductie

Maar ieder voordeel...u begrijpt hem. Natuurlijk zitten er ook nadelen aan koken met inductie. Dat geldt uiteraard niet alleen voor inductie, maar ook voor andere vormen van koken. Zoals keramisch koken, koken op halogeen, ouderwets elektrisch koken of koken op gas. De twee belangrijkste nadelen voor koken met inductie hebben we voor u op een rijt gezet. 

 • Nadeel 1: speciale pannen
  Het meest genoemde nadeel is het feit dat u nieuwe pannen nodig hebt. Voor sommige mensen komt dit namelijk als een verrassing. De pannen die u normaliter gebruikte op uw fornuis zijn helaas niet geschikt. In een inductie keuken heeft u speciale pannen met een platte, dikke bodem nodig. De reden daarvoor is dat ze contact moeten maken met het magnetische veld. 

 • Nadeel 2: minder controle
  Hoewel inductie koken in huishoudens al jaren populair is, geldt dat in restaurantkeukens nog niet zo. De belangrijkste reden daarvoor is dat checkoks het belangrijk vinden om het vuur gemakkelijk te kunnen controleren. Wanneer u kookt met gas kunt u het vuur namelijk in rap tempo harder of zachter zetten. Daarom heeft koken met gas bij sommigen toch nog de voorkeur. 

In combinatie met de afzuigkap

Wellicht bent u overtuigd van de voordelen van koken met inductie, maar vraag u u af welke aanpassingen dat vergt in uw keuken. Want wat is een inductie keuken precies? Gaat dat enkel om de kookplaat, of hebben we het dan ook over de afzuigkap?

Tegenwoordig kennen we ook diverse afzuigkappen die in het werkblad zijn gemonteerd, in plaats van aan de wand of aan het plafond. Zo heeft u meer plek in uw ruimte voor andere dingen.

Ook wanneer u kiest voor een inductie kookplaat, is het mogelijk om een geïntegreerde afzuigkap te kiezen. Het voordeel van deze afzuigsystemen is dat ze relatief stiller zijn dan traditionele afzuigkappen. We vertellen u graag meer over de inductiekookplaat met afzuiging

Koken op inductie
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek
Koken op inductie
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek
Maar wat is dan een inductie afzuigkap?

Een inductie afzuigkap bestaat ook, maar dit heeft weinig te maken met koken op inductie. Deze kan namelijk in combinatie met alle vormen van koken gebruikt worden. Het doel van deze roestvrijstalen inductie afzuigkap is enkel om de luchtstroom door uw keuken tegen te gaan. Zo wordt de warme lucht niet alleen afgezogen, maar krijgt u er ook nieuwe, verse lucht voor terug.

De kappen zijn altijd verlicht en soms voorzien van een extra rooster aan de voorkant. Meestal wordt gekozen voor een inductie afzuigkap in grote open keukens, of zelfs in restaurants. In een regulier huishouden vindt u een inductie afzuigkap zelden terug.

Inductie koken met topmerken

Eén van de populairste merken op gebied van inductie is Miele. Mede omdat het aanbod erg uitgebreid is.

Kiest u voor een Novy inductie kookplaat, dan kunt u altijd genieten van een geïntegreerde afzuigkap in het werkblad. Door de twee keukenelementen van dit merk te combineren, krijgt u de mogelijkheid om uw afzuigkap vanaf de kookplaat te bedienen met InTouch.

Ook Bora en Neff inductie keukens met afzuiging zijn geliefd, mede dankzij de strakke uitstraling. Tot slot kunt u kiezen voor Siemens inductie kookplaten. Ook dit is een populaire keuze in moderne keukens. Weten wat het geschikte merk is voor uw keuken en kookgewoontes? Neem dan contact met ons op.

Koken op inductie
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek
Interesse in inductie koken?

Veel mensen vragen het zich af: wat is een inductie keuken? Er bestaan dan ook veel misverstanden op het gebied van inductie keukens. Gelukkig zijn ze geen van allen waar. Wokken, grillen, braden en koken: alle culinaire hoogstandjes die u wilt bereiden in uw inductie keuken zijn gewoon mogelijk. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw keuken? Maak een afspraak met Tieleman Keukens en laat u adviseren. Zo weet u 100% zeker dat u de juiste keuze maakt. 

Wilt u weten wat er mogelijk is in uw kookparadijs? Laat u adviseren door Tieleman Keukens!