Tieleman

Wat is inductie koken?

  
Op het gebied van keukens vliegen de trends, ontwikkelingen en nieuwe termen je om de oren. Dat je soms niet precies weet wat iets betekent, is dan ook niet zo gek. Misschien vraag je het je weleens af: "Wat is een inductie koken nou precies? En is dat iets voor mij?" Dan ben je niet de enige. Daarom leggen we het je graag uit! Alles wat je maar wilt weten over inductie koken vind je op deze pagina. 

Wat betekent inductie?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, direct het antwoord op je vraag. Wat is inductie koken? Waar we al jaren gewend zijn om te koken op gas, zie je steeds meer keukens waarbij men kookt op elektriciteit. Bijvoorbeeld in de vorm van inductie. Vaak wordt een inductie keuken dan ook benoemd als hét alternatief voor koken met gas, vooral met het oog op de toekomst.

Maar wat is dan het verschil tussen inductie, gas of keramisch koken? Met een inductie keuken kook je in principe door middel van magnetisme. Klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet. Wanneer je een pan met een magnetiseerbaar grondvlak op de kookplaat zet, wordt een magnetisch veld opgewekt. Het resultaat is dat de kookbodem niet warm wordt, maar je pan uiteraard wel. Goed voor de veiligheid!


Voordelen van inductie

Neem jij binnenkort een nieuwe keuken? Of denk je aan een keukenrenovatie? Voordat je een keuze maakt voor de inrichting van je nieuwe keuken, is het belangrijk om wat meer te weten van koken met inductie. Daarom hebben we de drie belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet.

Voordeel 1: veiligheid

Eén van de meestgenoemde voordelen van koken met inductie is de veiligheid. Daarnet kwam het onderwerp al even aan bod. Omdat de kookbodem van een inductie keuken niet warm wordt, zul je minder snel je handen verbranden. Dat geeft een fijn gevoel voor je eigen veiligheid, maar ook wanneer je kinderen of huisdieren hebt, zorgt dit voor wat extra rust. De veiligheid in huis stijgt dus enorm dankzij een inductie keuken. 

Voordeel 2: minder energieverbruik

Er zijn meerdere vormen van elektrisch koken. Je kunt namelijk ook kiezen voor keramisch koken. Het voordeel van een inductie keuken ten opzichte van keramisch koken is echter dat het koken gemiddeld zo'n 20% minder elektriciteit verbruikt. Als dat nog niet genoeg was, haalt inductie ook nog eens het hoogste rendement van de energie. Wanneer je kiest voor inductie koken, gaat gemiddeld maar 10 tot 20% van de energie verloren. Relatief goed voor het milieu dus! 

Voordeel 3: schoonmaken

De irritatie van het schoonmaken van een fornuis kennen we allemaal. Het onderhoud van kookplaten gaat niet altijd soepel en levert de nodige frustratie op. Wanneer je kiest voor een inductie keuken is dat probleem voorbij. Dankzij de vlakke ondergrond zonder objecten die in de weg zitten, kun je er heel eenvoudig een doekje overheen halen. Na het koken is het schoonmaken dus zo gebeurd. En dan kun jij lekker met de voetjes omhoog. 

 

Nadelen van inductie

Maar ieder voordeel ... je begrijpt hem. Natuurlijk zitten er ook nadelen aan koken met inductie. Dat geldt uiteraard niet alleen voor inductie, maar ook voor andere vormen van koken. Zoals keramisch koken, koken op halogeen, ouderwets elektrisch koken of koken op gas. De twee belangrijkste nadelen voor koken met inductie hebben we voor je op een rijtje gezet. ´╗┐

Nadeel 1: speciale pannen

Het meest genoemde nadeel is het feit dat je nieuwe pannen nodig hebt. Voor sommige mensen komt dit namelijk als een verrassing. De pannen die je normaliter gebruikte op je formuis zijn helaas niet geschikt. In een inductie keuken heb je speciale pannen met een platte, dikke bodem nodig. De reden daarvoor is dat ze contact moeten maken met het magnetische veld. 

Nadeel 2: minder controle

Hoewel inductie koken in huishoudens al jaren populair is, geldt dat in restaurantkeukens nog niet zo. De belangrijkste reden daarvoor is dat checkoks het belangrijk vinden om het vuur gemakkelijk te kunnen controleren. Wanneer je kookt met gas kun je het vuur namelijk in rap tempo harder of zachter zetten. Daarom heeft koken met gas bij sommigen toch nog de voorkeur. 

In combinatie met je afzuigkap

Wellicht ben je overtuigd van de voordelen van koken met inductie, maar vraag je je af welke aanpassingen dat vergt in je keuken. Want wat is een inductie keuken precies? Gaat dat enkel om de kookplaat, of hebben we het dan ook over de afzuigkap?

Tegenwoordig kennen we ook diverse afzuigkappen die in het werkblad zijn gemonteerd, in plaats van aan de wand of aan het plafond. Zo heb je meer plek in je ruimte voor andere dingen.

Ook wanneer je kiest voor een inductie kookplaat, is het mogelijk om een geïntegreerde afzuigkap te kiezen. Het Bora Basic-afzuigsysteem is een goed voorbeeld hiervan. Het voordeel van deze afzuigsystemen is dat ze relatief stiller zijn dan traditionele afzuigkappen. 

Maar wat is dan een inductie afzuigkap?

Een inductie afzuigkap bestaat ook, maar dit heeft weinig te maken met koken op inductie. Deze kan namelijk in combinatie met alle vormen van koken gebruikt worden. Het doel van deze roestvrijstalen inductie afzuigkap is enkel om de luchtstroom door je keuken tegen te gaan. Zo wordt de warme lucht niet alleen afgezogen, maar krijg je er ook nieuwe, verse lucht voor terug.

De kappen zijn altijd verlicht en soms voorzien van een extra rooster aan de voorkant. Meestal wordt gekozen voor een inductie afzuigkap in grote open keukens, of zelfs in restaurants. In een regulier huishouden vind je een inductie afzuigkap zelden terug. 

Inductie koken met topmerken

Eén van de populairste merken op gebied van inductie is Miele. Mede omdat het aanbod erg uitgebreid is.

Kies je voor een Novy inductie kookplaat, dan kun je altijd genieten van een geïntegreerde afzuigkap in het werkblad. Door de twee keukenelementen van dit merk te combineren, krijg je de mogelijkheid om je afzuigkap vanaf de kookplaat te bedienen met InTouch.

Ook Bora en Neff inductie keukens met afzuiging zijn geliefd, mede dankzij de strakke uitstraling.

Tot slot kun je kiezen voor Siemens inductie kookplaten. Ook dit is een populaire keuze in moderne keukens. Weten wat het geschikte merk is voor jouw keuken en kookgewoontes? Neem dan contact met ons op.  

Interesse in inductie koken?

Veel mensen vragen het zich af: wat is een inductie keuken? Er bestaan dan ook veel misverstanden op het gebied van inductie keukens. Gelukkig zijn ze geen van allen waar. Wokken, grillen, braden en koken: alle culinaire hoogstandjes die jij wilt bereiden in je inductie keuken zijn gewoon mogelijk. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw keuken? Maak een afspraak met Tieleman Keukens en laat je adviseren. Zo weet je 100% zeker dat je de juiste keuze maakt. ´╗┐

Wil jij weten wat er mogelijk is in jouw kookparadijs? Laat je adviseren door Tieleman Keukens!