Keukenopstellingen

Keukenopstellingen

Dat ieder huis anders is, weet je zelf als geen ander. Iedereen heeft een eigen smaak en daardoor een eigen inrichting. Dat geldt ook voor wensen die mensen hebben ten aanzien van hun keuken. Bij Tieleman Keukens verkopen we keer op keer unieke keukens: nog geen enkele keer hebben wij exact dezelfde keuken verkocht. Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor de keukenopstellingen.

Als het aankomt op keukenopstellingen hebben we het over de vorm van de keuken. Hierbij zijn verschillende mogelijkheden, zoals de U-opstelling, de L-opstelling en de I-opstelling. De keuze tussen alle mogelijke keukenopstellingen maak je niet alleen op basis van wat je zelf graag wilt hebben, maar ook vooral op basis van de beschikbare ruimte en de keukenwensen die je hebt. Om je van wat meer informatie te voorzien, lichten we elke keukenvorm graag nog wat verder toe. Daarbij hebben we het regelmatig over de keukendriehoek, waaronder we verstaan: de spoelbak, de kookplaat en de koelkast.

Keukenopstellingen in de U-vorm

Van alle mogelijke keukenopstellingen is de U-indeling het meest ideaal. Het is bij de keuken - die aan drie kanten werkruimte biedt - namelijk zo in te delen dat de afstanden die je af moet leggen zo klein mogelijk zijn. Voor de U-opstelling is voldoende ruimte in de keuken wel een absolute must. Ruimtes die 4 meter breed zijn, zijn het meest geschikt voor deze indeling. Heb je aanzienlijk minder ruimte tot je beschikking, dan zul je moeten kiezen uit één van de andere keukenopstellingen.

Keukenopstelling in de U-vorm
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek

Keukenopstellingen in de L-vorm

Eén van de meest voorkomende keukenopstellingen is de L-vorm. Hierbij heb je ononderbroken aan twee zijden van de keuken je werkblad. Deze indeling is ideaal, omdat je hierbij de perfecte keukendriehoek kunt realiseren. Soms hebben we mensen in de showroom die twijfelen over een L-keuken, omdat er veel kastruimte verloren zou gaan in de hoek. Dit probleem hoeft je echter niet in de weg te staan bij het maken van een keuze voor een keukenopstelling, want er zijn speciale keukenkastjes die de hoekruimte optimaal benutten.

Keukenopstelling in de L-vorm
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek
Keukenopstelling in de L-vorm
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek

Keukenopstellingen in de I-vorm

Wanneer je een kleine keuken hebt of een smalle keuken, dan is een I-opstelling een logische keuze. DIt houdt in dat je alle drie de elementen uit de keukendriehoek op één rechte lijn hebt liggen. In dit geval ontwerpen we de keuken vaak zo dat de spoelbak een centrale plaats krijgt, omdat deze het meeste gebruikt wordt. Kijken we naar praktische en ergonomische standpunten, dan is de I-vorm van alle keukenopstellingen de minst ideale keuze. Toch zijn er voldoende mogelijkheden om een mooie I-keuken vorm te geven.

Keuken in de I-vorm
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek
Keuken in de I-opstelling
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek

De parallelle keuken

Een andere mogelijke keukenindeling is de parallelle keuken. Deze vorm wordt vooral gebruikt in professionele keukens, maar ook voor thuis kan het in principe prima. Een parallelle keuken houdt in dat je aan weerszijden van de keuken een werkblad hebt. Kies je hiervoor, dan raden wij het altijd aan om de kookplaat en de spoelbak in hetzelfde keukenblok te zetten. Zo verklein je de kans op vlekken op de grond aanzienlijk.

Parallelle keuken
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek
Parallelle keukens
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek

Keukens met een kookeiland

Een kookeiland geeft een extra dimensie aan je keuken en wordt door veel mensen gezien als de ultieme keukendroom. Het kookeiland is te combineren met een aantal van de eerder genoemde keukenopstellingen. Om een kookeiland te kunnen plaatsen, heb je wel voldoende ruimte nodig. Heb je dit niet, dan is een halfopen kookeiland wellicht nog een optie. Hierover informeren we je graag uitgebreid in onze showroom.

Keukens met een kookeiland
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek

Inspiratie voor keukenopstellingen

We hopen dat we u zo voldoende hebben kunnen informeren en inspireren op het gebied van keukenopstellingen. Wilt u graag nog meer opstellingen en indelingen bekijken, vraag dan kosteloos onze brochure aan. 

Bent u zo ver dat u graag met een adviseur zou praten over uw nieuwe keuken, dan bent u uiteraard van harte welkom om een afspraak te maken. Dit kan eenvoudig online via onze afsprakenplanner. Liever telefonisch contact? Bel ons gerust op 0187 - 602 555.