Eet gezonder en smaakvoller met een stoomoven

Eet gezonder en smaakvoller met een stoomoven

Terug naar blogs

Gezonde voeding is van belang om ons lichaam in goede conditie te houden, dat weten we allemaal. Maar hoe zit het met onze kennis over koken en vitamines? Onze groente koken we vaak te lang en in teveel water waardoor veel vitamines en mineralen verloren gaan. Zonde! Met een stoomoven is dat verleden tijd.

Waar komt het vandaan?

Koken met stoom is een techniek die vaak in de Aziatische keuken wordt toegepast. Een kooktechniek die al duizenden jaren wordt gebruikt om het voedsel zo smaakvol mogelijk te bereiden. Waarschijnlijk werd het stomen van eten al gedaan voordat het vuur werd uitgevonden.

Omdat Westerse landen meer van vet eten hielden, is het koken met stoom pas later naar Europa overgekomen. Sinds een aantal jaren is de kooktechniek met stoom in opmars en zijn er in steeds meer keukens stoomovens te vinden. 

Koken met een stoomoven
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek

Het gemak van een stoomoven

Iedereen vraagt zich wel eens af hoe lang moet ik wortels koken of hoe lang duurt het voordat de boerenkool goed is? Iedere groente heeft een andere kooktijd, wat het iedere keer weer lastig maakt om te bepalen of de groente goed is of niet. Kook de groente tot het beetgaar is. Beetgaar? Beetgaar houdt in dat het eten wel gaar is maar nog een beetje stevig is. Maar wat voor de ene beetgaar is, is voor de ander nog lang niet beetgaar. Met een stoomoven wordt eten altijd op de juiste wijze en juiste bereidingstijd klaargemaakt.

Met een stoomoven kun je meer dan alleen het bereiden van voedsel. Zo  is een stoomoven ook te gebruiken voor het voorverwarmen van borden, het ontdooien van voedsel of het opwarmen van voedsel. Deze gemakkelijke manier van koken, heeft nogal wat voordelen. De belangrijkste voordelen van een stoomoven op een rijtje:

 • Vitamines en mineralen blijven beter bewaard 
 • Geen boter of vet nodig 
 • Een intensere smaak van het eten 
 • Geen kookluchtjes 
 • Er kan niets overkoken of aanbranden 
Koken met een stoomoven
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek

Hoe werkt een stoomoven?

Een hele goeie vraag! Een stoomoven is eenvoudig in gebruik. Het principe van een stoomoven is heel simpel uit te leggen: het water wordt verhit waarna het water stoom wordt.

Voor het stomen van voedsel zijn stoomovenschalen nodig. Wanneer de oven opwarmt, verandert het water in stoom waardoor het voedsel wordt verhit en gelijkmatig gaart. Heb je twee verschillende soorten groente? Ook dat is mogelijk, want met een stoomoven kunnen meerdere schalen boven elkaar gezet worden. Doordat je niet in water kookt, blijven belangrijke vitamines en mineralen behouden. Bij het koken in water, lossen deze vitamines en mineralen namelijk op. De smaak van de groente blijft puur waardoor het eten van groente nog nooit zo lekker is geweest. 

Koken met een stoomoven
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek

Soorten stoomovens

Toen de stoomoven een aantal jaren geleden steeds vaker in Europese keukens te vinden was, stonden deze nog maar zelden bij particulieren thuis. De stoomoven werd veelal gebruikt door professionals, maar inmiddels zijn er nu ook betaalbare stoomovens  voor in iedere keuken te koop.

De stoomovens zijn te verkrijgen in verschillende uitvoeringen en verschillende merken. Zo zijn er stoomovens te koop van onder andere AEG, Zanussi, Siemens, Miele, Atag, Boretti, Pelgrim en Bosch.

In totaal zijn er drie verschillende soorten stoomovens:

Hoge druk stoomovens

Een hoge druk stoomoven is het beste te vergelijken met een moderne vorm van een snelkookpan en werkt onder grote druk. Deze stoomovens hebben een vaste wateraansluiting met afvoer en kunnen tijdens het bereiden van eten niet geopend worden. Doordat voedsel met een hoge temperatuur van hoger dan 100 graden Celsius wordt gestoomd, zijn aardappelen bijvoorbeeld al binnen 10 minuten gaar.

Lage druk stoomovens

Het bereiden van eten in een lage druk stoomoven is niet per definitie sneller dan koken op het fornuis. De luchtdruk in deze stoomoven is gelijk aan de luchtdruk in de omgeving buiten de oven. Het grote voordeel is dan ook dat de oven tijdens het bereiden geopend kan worden om andere gerechten toe te voegen. In een lage druk stoomoven zit een waterreservoir van ongeveer 1,5 liter. Tijdens het bereidingsproces bepaalt de oven zelf hoeveel water het nodig heeft om het gerecht klaar te stomen.

Combi-stoomovens

De naam van deze stoomoven doet al vermoeden waar deze voor gebruikt kan worden. Het is een combinatie van een gewone oven met een stoomoven. Met dit type oven kunnen ook taarten gebakken worden of gerechten gemaakt worden met een krokant korstje. Het gezonder eten met een stoomoven is een reden om te kiezen voor een stoomoven, maar belangrijker nog is de intense smaak van het eten. Met een stoomoven wordt het avondeten iedere dag weer een feestmaal! 

Koken met een stoomoven
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek
Koken met een stoomoven
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek