Creëer één ruimte van woonkamer en keuken

Creëer één ruimte van woonkamer en keuken

Terug naar blogs

We zien het steeds vaker dat de keuken gebruikt wordt als woonkamer. Een woonkeuken is tegenwoordig hot! Waar vroeger de keuken diende als ruimte waar gekookt werd, is de keuken tegenwoordig het stralende middelpunt van het huis. De keuken en woonkamer ineen zorgt voor veel gezelligheid, want door de open keuken wordt de keuken bij de woonkamer betrokken.

  • Kies een pagina
  • Mijn stijlboek

Keuken en woonkamer in één

Het uitzoeken van een keuken is vaak geen gemakkelijke klus. Voordat je op zoek gaat naar een geschikte keuken, is het belangrijk om te weten wat je wilt. En natuurlijk wat er allemaal mogelijk is in de beschikbare ruimte. Een kookeiland is bijvoorbeeld niet geschikt voor iedere keuken. Twijfel je over de ruimte van de keuken? Teken het op de vloer af of plaats enkele dozen om het formaat goed te kunnen bepalen. Ook de keukencreator op onze website geeft een goed beeld van jouw toekomstige keuken.

Wanneer er geen volledig kookeiland mogelijk is, kan er altijd nog gekozen worden voor een halfopen eiland. Een kookeiland kan een scheiding tussen woonkamer en keuken zijn, maar kan ook juist weer voor verbinding tussen deze twee ruimtes zorgen. De opbergruimtes van een kookeiland kunnen aan de ene zijde gebruikt worden voor keukenspullen en aan de andere zijde voor spullen voor de woonkamer. Hiermee zorg je ervoor dat de woonkamer en keuken samensmelten tot één ruimte. 

Die kleine hokjes die we vroeger in huizen zagen, zien we dan ook nagenoeg niet meer. Door één grote ruimte in huis te creëren oogt het hele huis een stuk ruimer. En met een open keuken zorg je ervoor dat de woonkamer en keuken écht één geheel zijn. Zo is er tussen de woonkamer en keuken ruimte voor contact met elkaar. Een woonkeuken waar geleefd wordt, waar naast koken ook gezellig gekletst wordt, een boek wordt gelezen of koffie wordt gedronken.

  • Kies een pagina
  • Mijn stijlboek

Inrichting woonkamer en keuken

Bij het inrichten van de keuken moet nagedacht worden waar alles geplaatst wordt. Dit is belangrijk om één geheel te creëren van woonkamer en keuken. Zorg bij een kookeiland er bijvoorbeeld voor dat de vaatwasser, prullenbak en rommelkastjes onzichtbaar zijn voor de woonkamer.

Om de keuken zo goed mogelijk bij de woonkamer te betrekken is het van belang om de sfeer van de woonkamer naar de keuken door te trekken. Voor de optiek van de ruimte is het ook erg belangrijk hoe meubels neergezet worden. Wanneer je kiest voor één ruimte, plaats de zitbank dan bij voorkeur niet met de rug naar de keuken. Hierdoor wordt de openheid doorbroken. Zet hem juist in het verlengde van de keuken om de ruimte open te houden. En met de juiste verlichting zorg je ervoor dat de keuken na het koken niet het middelpunt van de woonkamer wordt. Laat de kleur en stijl van de vloer en het plafond doorlopen in de keuken.

  • Kies een pagina
  • Mijn stijlboek

Let er bij een open keuken wel op waar je de thermostaat plaatst. Wanneer je aan het koken bent wordt het in de keuken altijd iets warmer door de kookplaat en de apparatuur die in gebruik zijn. Als de thermostaat te dicht bij de keuken wordt geplaatst, zal de kachel niet aanslaan omdat het de temperatuur van de keuken overneemt.

Niet alleen de inrichting is van belang, maar ook apparaten zoals een goede afzuiging zijn van belang bij een open keuken. Door een open keuken kunnen geuren gemakkelijk de ruimte in trekken. Daarom is het belangrijk om een krachtige afzuigkap te hebben die ervoor zorgt dat onaangename geurtjes worden weggezogen. Beschik je over een bijkeuken of inbouwkast? Dan adviseren wij je om apparaten die bijvoorbeeld veel geluid maken hierin te plaatsen.

  • Kies een pagina
  • Mijn stijlboek

Doordat de keuken en woonkamer één geheel zijn, is het belangrijk de keuken goed schoon te houden. De vieze vaat laten staan is met een open keuken verleden tijd. Kies voor duurzame materialen die goed schoon te houden zijn, want de keuken moet er natuurlijk iedere dag piekfijn uitzien. 

De keuken zal geruime tijd deel uitmaken van het interieur. De keuze van een keuken wordt hierdoor misschien nog wel een beetje moeilijker gemaakt. Wij informeren en adviseren je graag over de mogelijkheden van jouw toekomstige Tieleman-keuken. Met een Tieleman-keuken op maat beleef je jarenlang plezier.