Vaatwassers

Vaatwassers

De vaatwasser is helemaal ingeburgerd in de Nederlandse keuken. In bijna alle keukens is een vaatwasser te vinden, maar nog lang niet bij iedereen. Hoewel de afwas dagelijks terugkomt, vinden sommige mensen een vaatwasser niet nodig. Inmiddels is de vaatwasser ook zo ontwikkeld dat deze zo weinig mogelijk energie en water kost om de vaat schoon te krijgen.

Vaatwassers
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek
Werking vaatwasser

Een vaatwasser is een fantastische uitvinding geweest. Nooit meer afwassen en gewoon die vieze vaat in de vaatwasser stoppen, op de knop drukken en uw vaat wordt gewassen. Maar hoe werkt een vaatwasser nu eigenlijk? We leggen het graag uit.

 1. Water toevoegen. Onder in de vaatwasmachine wordt een laag water gepompt.
 2. Water verwarmen. Onder in de vaatwasser, bij de net toegevoegde laag water, zit een verwarmingselement, vaak net onder de sproeiarmen.
 3. Vaatwasmiddel toevoegen. Het vaatwasmiddel wordt door de tijdschakelaar of computer van de vaatwasmachine automatisch op het juiste moment toegevoegd.
 4. De vaat wassen. Het verwarmde water en het vaatwasmiddel worden via de sproeiarmen omhoog gepompt. Door de druk gaan de sproeiarmen draaien en wordt het water met voldoende kracht uit de gaatjes gespoten om de vaat goed schoon te krijgen.
 5. Het vieze water wordt afgevoerd.
 6. De vaat spoelen. Net als eerder wordt er onder in de vaatwasser schoon water verwarmd, maar ditmaal zonder vaatwasmiddel. Dit water wordt ook weer door de sproeiarmen gepompt, zodat er geen restanten of vaatwasmiddel op de vaat achterblijft.
 7. Het spoelwater wordt afgevoerd.

Plaats van de vaatwasser

Afhankelijk van de ruimte, wordt een vaatwasser meestal links of rechts van de spoelbak geplaatst. U hoeft dan niet met de vaat te gaan lopen en kunt het direct in de vaatwasser plaatsen. Maar gaan we netjes door onze knieën om de vaatwasser in te ruimen? De meerderheid ruimt de vaatwasser in met een kromme rug. Het is ook mogelijk om de vaatwasser op hoogte te plaatsen, zodat u niet meer krom hoeft. 

Vaatwasser
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek
Vaatwasser kopen?

Is het tijd voor een nieuwe keuken of hoeft alleen de vaatwasser vervangen te worden in uw keuken? U kunt ook bij ons terecht voor het kopen van een nieuwe vaatwasser. Kom langs in onze showroom om verschillende modellen vaatwassers te bekijken. 

Vaatwasser
 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek