Inductie, gas of keramisch koken?

Inductie, gas of keramisch koken?

Een nieuwe keuken betekent vaak een nieuwe kans om over te stappen van keramisch koken naar inductie koken. Of juist van inductie koken naar een gaskookplaat. Wat zijn de voor- en nadelen? En wat houdt elke manier van koken eigenlijk in? Wij laten u graag kennismaken met de verschillende opties die u heeft als het op kookplaten aankomt.

Inductie koken

De meest moderne vorm van koken is inductie koken. Een inductiekookplaat werkt met een magnetisch veld. Wanneer een pan met een magnetiseerbaar grondvlak op een kookplaat wordt gezet, wordt er een magnetisch veld opgewekt. De pan vangt de energie van het magneetveld op en zet die vervolgens om in warmte.

Inductie koken heeft veel grote voordelen. De pan wordt snel verwarmd, waardoor er weinig energie verloren gaat. Wanneer de pan wordt opgetild, koelt de kookplaat direct af. Hierdoor branden etensresten niet in en is inductie koken ook nog eens kindvriendelijk.

Koken op inductie
  • Kies een pagina
  • Mijn stijlboek
Koken op gas

Alternatieven zijn koken op gas en keramisch koken. Veel mensen vinden koken op gas erg fijn. Vaak koken zij hun hele leven al op gas en vinden zij het moeilijk om over te stappen. Daarnaast oog een mooi, traditioneel fornuis schitterend in een landelijke keuken. Wel zijn gasbranders vaak moeilijker schoon te maken. Een tip is gas op glas, waarbij u dus kookt op een glasplaat. Een ander nadeel: gasbranders zijn minder kindvriendelijk.

Koken op gas
  • Kies een pagina
  • Mijn stijlboek
Keramisch koken

En dan is er nog keramisch koken. Een groot nadeel is dat het langer duurt voordat een keramische plaat is opgewarmd. Ook het afkoelen neemt meer tijd in beslag dan bij inductie koken. Het fijne aan keramisch koken is dat het erg hygiënisch is: de gladde plaat is na gebruik eenvoudig af te nemen met een doekje. Laat uiteraard wel eerst de keramische kookplaat goed afkoelen.

Conclusie

Voor een moderne keuken raden wij dan ook inductie koken aan. Heeft u een traditionele, landelijke keuken? Dan is een authentiek gasfornuis een betere keus, maar tegenwoordig zijn er ook prachtige autenthieke inductie fornuizen. Veel mensen vinden daarnaast het idee van een gasfornuis lekker huiselijk, dus dat kan ook een prima argument zijn om voor koken op gas te kiezen.

  • Kies een pagina
  • Mijn stijlboek

Keramisch of inductie koken? Koken op inductie of gas? Of toch de overstap maken van koken op gas naar koken met keramisch? We hopen dat we u met bovenstaande geholpen hebben. Onze adviseurs staan in ieder geval voor u klaar om u uitgebreid te adviseren. Neem contact met ons op als u meer informatie wilt over inductie, gas of keramisch koken.

Kookplaten
  • Kies een pagina
  • Mijn stijlboek