Keukenmachines

Smakelijke gerechten bereiden wordt een stuk eenvoudiger wanneer u de juiste keukenmachines in huis heeft. Voor bepaalde gerechten wordt bijvoorbeeld in het recept wel eens vermeld dat een blender nodig is, terwijl u alleen maar een foodprocessor heeft. Soms is dat toereikend, maar in andere gevallen weer niet en is heel specifiek een bepaalde machine vereist. We zetten onderstaand 7 verschillende keukenmachines op een rij en leggen uit in welke situatie deze nodig zijn en wat u ermee kunt bereiden.

Keukenmixer

De keukenmixer is geschikt voor een uiteenlopend aantal bewerkingen. In hoofdlijnen gebruikt u een keukenmixer voor het kneden, kloppen en mixen van voedsel. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de keukenmixer te gebruiken om slagroom te kloppen, maar deze is ook inzetbaar voor het mixen van beslag. Daarnaast kunt u deze keukenmachine ook gebruiken om brooddeeg te kneden. Zoals u begrijpt: één van de meest veelzijdige keukenmachines.

Bij de keuze voor een keukenmixer is het materiaal erg belangrijk. Een kunststof keukenmixer is bijvoorbeeld een goedkopere optie dan een metalen keukenmixer, maar ook minder geschikt voor bepaalde bewerkingen. Een uitstekende keukenmachine is de KitchenAid: een zeer krachtige en stijlvolle machine die verkrijgbaar is in een breed kleurenpalet. 

 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek
Handmixer

Een keukenmixer zoals hierboven beschreven is vaak een stuk duurder in de aanschaf dan een handmixer: een wat eenvoudigere versie van de keukenmachine. Waar een keukenmachine vooral gebruikt wordt voor grote hoeveelheden, is een handmixer uitermate geschikt voor sporadisch gebruik. Klopt u af en toe eens slagroom of mengt u zo nu en dan eens beslag voor pannenkoeken, dan kunt u prima uit de voeten met een handmixer.

Maakt u vaak mengsels die wat langer moeten mixen, dan is het verstandig een vaste handmixer te nemen, omdat u de mixer hier in vast kunt klikken en niet zelf hoeft vast te houden. Dit is bij een losse handmixer wel het geval. Moet u een mengsel langer mixen, dan moet u de mixer continu zelf hanteren. En in sommige gevallen kan dat best vermoeiend zijn voor de armen. Een vaste handmixer biedt dan uitkomst. 

 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek
Foodprocessor

Met een foodprocessor kunt u verschillende ingrediënten via een toevoer aan de bovenkant verwerken tot stukjes van diverse groottes. Een foodprocessor wordt bijvorbeeld gebruikt om groente en fruit te raspen of te snijden, maar ook om specerijen of noten fijn te hakken. Het grote voordeel van een foodprocessor is dat u hiermee grote hoeveelheden tegelijkertijd kunt bereiden. Het snijden van grote hoeveelheden aardappelen gaat stukken sneller met een foodprocessor dan handmatig. 

Bij de keuze voor een foodprocessor dient u rekening te houden met diverse zaken. Eén daarvan is de kracht waarmee u bepaalde producten wilt verwerken. Het vermogen van deze keukenmachine is daarbij een aandachtspunt: hoe hoger het vermogen van de foodprocessor is, hoe gemakkelijker het is om (grotere) ingrediënten te verwerken. Het instellen van de standen is ook een aandachtspunt. Dit bepaalt namelijk hoe grof of fijn de ingrediënten gemalen worden. 

 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek

Staafmixer

Een foodprocessor neemt in uw keukenkastjes behoorlijk wat ruimte in. Heeft u deze ruimte niet beschikbaar, dan is een staafmixer een goede alternatieve keukenmachine. Deze is namelijk erg compact en zeer makkelijk in gebruik. Het is goed een staafmixer te kiezen met verschillende standen, zodat u verschillende ingrediënten kunt bewerken. Maakt u sauzen of soepen, dan is een staafmixer met een laag vermogen toereikend. Voor wat stuggere bewerkingen, zoals het verwerken van groenten en vlees, is een staafmixer nodig met een hoog vermogen. 

Kiest u voor een snoerloze staafmixer, houd er dan rekening mee dat deze voldoende opgeladen is. Kiest u voor een snoer, houd dan rekening met de lengte van het snoer, zodat u gemakkelijk bij het stopcontact kunt komen. Ook de mogelijkheden qua schoonmaak spelen een rol: kunnen bepaalde onderdelen in de vaatwasser of moeten deze met de hand afgewassen worden? 

 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek
Blender

Het is heerlijk om zo nu en dan te genieten van een smakelijk sapje of een magnifieke milkshake die u zelf bereid heeft. Dat kan wanneer u kiest voor een blender. In een blender kunt u diverse soorten groenten en fruit in één keer bereiden, waarbij u ook gemakkelijk bevroren fruit en ijsblokjes kunt verwerken. Maakt u bijvoorbeeld een bosvruchtensmoothie met diepvriesfruit, dan is dat met een blender geen enkel probleem. 

Met een blender kunt u ook andere dingen bereiden, zoals soepen, sauzen of babyvoeding. Als u weet waarvoor u deze keukenmachine gaat gebruiken, kunt u een goede keuze maken wat betreft het vermogen van de blender. Hoe harder de ingrediënten die u verwerkt, hoe hoger het benodigde vermogen is. Let ook goed op hoeveelheden die u kunt bereiden. Er zijn blenders met kannen van minder dan 1 liter, maar ook blenders met kannen van ruim 1,7 liter. Dit maakt veel verschil. Besteed ook aandacht aan het reinigen van de blender. Moet dit handmatig of kunnen bepaalde onderdelen in de vaatwasser? 

 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek

Slowjuicer

Een slowjuicer wordt gebruikt om dunne, pure sappen te maken, voornamelijk van (blad)groenten en fruit). Wat een slowjuicer doet, is het sap uit de vrucht wringen. Met deze keukenmachine gaat dit op lage snelheid, waardoor het zogeheten saprendement hoger ligt. De ingrediënten die u verwerkt wordt niet aangetast door de wrijvingswarmte en doordat de snelheid lager ligt, gaan er minder enzymen kapot. Het resultaat is een heerlijk, helder sapje met een volle smaak. Het sap dat met een slowjuicer wordt gemaakt zit dan ook vol vitaminen. 

Het alternatief voor een slowjuicer is een sapcentrifuge. Hiermee worden vooral sappige groenten en fruit verwerkt. Het saprendement van een sapcentrifuge ligt lager dan dat van een slowjuicer. Andere aspecten waar u tijdens de aanschaf van deze keukenmachines op kunt letten, zijn het materiaal waarvan de machine gemaakt is, of er een schuimafscheider in het apparaat zit en of er een druppelstop in de machine zit. Door dit goed tegen elkaar af te wegen, kiest u eenvoudig uw ideale slowjuicer. 

 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek

Vleesmolen

Met een goede vleesmolen vermaalt u eenvoudig vlees voor lekkere gerechten. In deze keukenmachine maalt u bijvoorbeeld gehakt fijn voor het maken van een heerlijke gehaktbal. U bent met een vleesmolen niet meer afhankelijk van de vleesproducten die in de supermarkt of bij de slager worden aangeboden. Vanaf nu kunt u elke gewenste vleessoort kiezen en deze vermalen en verwerken op de manier die u wenst. Dit varieert van een heel grove maling tot juist een heel fijne maling: alles is mogelijk. 

Er zijn handmatige vleesmolens en elektrische vleesmolens verkrijgbaar. Zoals de namen al aangeven, werkt een handmatige vleesmolen pas als u deze met de hand bedient en gaat een elektrische vleesmolen op elektriciteit. De meeste mensen die deze keukenmachine in huis hebben, zijn er zeer over te spreken en dat is zeer terecht! 

 • Kies een pagina
 • Mijn stijlboek