Tieleman

Achterwanden horen erbij

  

Een achterwand of backsplash geeft je keuken extra uitstraling en maakt het plaatje compleet. Vroeger was het gebruikelijk om tegels als achterwand te gebruiken, maar tegenwoordig is er veel meer keus. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een backsplash van glas, RVS, hout, kunststof of aluminium.

Het is ook mogelijk om te kiezen voor een foto achterwand. Dit wordt op basis van zelfklevende dikke papierbanen gedaan die aan de voorkant gelamineerd zijn. Een andere manier van een foto op de achterwand is een foto op glas. Glas is van zichzelf al erg mooi, maar met een foto gedrukt op glas geeft het een nog mooiere uitstraling.

Aandachtspunten achterwand

Bij de keuze van een achterwand is een aantal punten van belang, want niemand wil een achterwand vol vieze plekken die er niet meer uit te krijgen zijn. Bij de keuze van het materiaal is het belangrijk dat het bestand is tegen water en vet. Tijdens het koken kan het behoorlijk warm worden en moet de achterwand dus ook bestand zijn tegen hoge temperaturen. In de keuken wordt ook veelvuldig gebruikgemaakt van water. De achterwand moet daarom ook goed tegen vocht kunnen. En niet geheel onbelangrijk; de achterwand moet goed schoongemaakt kunnen worden.

Materialen achterwanden

Zoals gezegd zijn er naast tegels nog verschillende andere mogelijkheden voor materialen van de achterwand. Maar er zijn ook materialen die beter niet gebruikt kunnen worden als achterwand. Deze kunnen bijvoorbeeld niet tegen de warmte en gaan smelten of in het ergste geval vliegen ze in brand. Zo zijn vinyl, plastic en linoleum voorbeelden van materialen die je beter niet kunt gebruiken.

Gestuukte en geverfde achterwand
Een goedkope en eenvoudige oplossing voor een achterwand. Het grote nadeel hiervan is wel dat het al snel onder de vetvlekken zit die lastig schoon te maken zijn. Een gladde achterwand heeft dit probleem niet. Het voordeel van een geverfde achterwand is de mogelijkheid voor een andere kleur. Ben je de kleur zat, dan verf je er weer een andere kleur overheen.

RVS achterwand
Bij een moderne of strakke keuken kan bijvoorbeeld gekozen worden voor een achterwand van roestvast staal. Een RVS achterwand is een betaalbare oplossing om de keukenwanden langdurig te beschermen. RVS keukenwanden worden vaak gebruikt achter kooktoestellen. Dit omdat een RVS wand gemakkelijk schoon te maken is. Het nadeel van RVS is dat het wel gevoelig is voor krassen.

Achterwand van glas
Glas is een originele en duurzame mogelijkheid voor de achterwand. Glas geeft een strakke en luxueuze uitstraling aan de keuken. Het leuke aan glas is de verschillende kleur mogelijkheden. Je kan namelijk kiezen voor blank glas maar glas kan ook gespoten worden in verschillende kleuren. Glas is gemakkelijk schoon te maken, maar vetvlekken zijn wel makkelijk zichtbaar wanneer je dit niet netjes bijhoudt.

Kunststof achterwand
Mensen die een kunststof werkblad hebben, kiezen er soms voor om het werkblad door te laten lopen in het de achterwand, zodat het één geheel is. Een kunststof achterwand wordt naadloos geplaatst en ook de afwerking is bijna niet te zien. Kunststof is een relatief goedkoop materiaal voor de achterwand.

Print achterwand
Het is ook mogelijk om te kiezen voor een foto achterwand. Dit wordt op basis van zelfklevende dikke papierbanen gedaan die aan de voorkant gelamineerd zijn. Een andere manier van een foto op de achterwand is een foto op glas. Glas is van zichzelf al erg mooi, maar met een foto gedrukt op glas geeft het nog meer een persoonlijk tintje. Houdt er wel rekening mee dat de foto tijdloos moet zijn, want anders moet je om de paar jaar de achterwand vervangen.

Kom langs in onze showroom om inspiratie op te doen voor een achterwand in uw keuken. Of maak een afspraak met één van onze verkoopadviseurs.